Nem sugározzák a németek a Derricket

A ZDF német közszolgálati televízió nem vetíti újra a Derrick című bűnügyi sorozatot, az után hogy kiderült, hogy a címszerepet alakító néhai Horst Tappert (1923-2008) német színész a második világháborúban a náci Waffen-SS katonai osztagnál szolgált – jelentette be a televízió 2013. május 2-án. A színész náci múltjára a múlt hónap végén derült fény, egy német szociológus valós adatokra hivatkozva közölte, hogy a művészt 1939-ben sorozták be és 1943-ban a páncéloshadosztályban szolgált a keleti fronton.

A holland Omroep MAX nevű televíziós csatorna is úgy döntött, nem sugározzák többé a 281 részes sorozatot. A Derrick utolsó epizódját 1998-ban forgatták le és azért nem bújt többé Stephan Derrick felügyelő bőrébe Tappert, mert elérte azt a korhatárt, amit kijelölt magának a karakter eljátszásának befejezéséhez. A népszerű sorozatot 104 országban vetítették, a krimi legismertebb rajongója pedig maga a római katolikus egyház feje, II. János Pál pápa volt.

A német közszolgálati tévét egyébként szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt újabb vád érte, az Uwazam Rze című lengyel jobboldali lap történelemhamisítással vádolta meg őket az általuk sugárzott Anyáink és apáink (Unsere Mütter, unsere Väter) című filmsorozat miatt, mivel az újság szerkesztősége szerint a sorozat a németeket mutatja be a második világháború áldozataiként.

Mészáros Márton

 

Horst Tappert (1923-2008) német színész

Horst Tappert (1923-2008) német színész

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: