Ferenc pápa először avatott szenteket

2013. május 12-án tartotta első szentté avatási szertartását Ferenc pápa. A római katolikus egyház márciusban beiktatott vezetője most először avatott szentté valakit, méghozzá több embert is.

Ferenc pápa szentté nyilvánította Antoni Primaldót és 812 társát, az otrantói vértanúkat, akiket 1480-ban fejeztek le a dél-olaszországi várost elfoglaló törökök, amiért nem tértek át az iszlám hitre. A vértanúk szentté avatásához nincs szükség csodatételre.

Továbbá a pápa szentté avatta Laura di Santa Caterina da Siena (1874-1949) kolumbiai apácát és a mexikói Maria Guadalupe Garcia Zavala (1878-1963) asszonyt, akit hazájában csak „Lupita Anyának” neveznek. Az asszony huszonhárom éves korában döntött úgy, hogy mégsem megy férjhez vőlegényéhez, hanem egyházi szolgálatba lép és élet végégi betegeket és szegényeket fog ápolni. Egy mexikói pappal együtt alapította meg Szent Margit Mária és a Szegények Szolgálólányai nevű gyülekezetet, amely főleg kórházakban működött. A mexikói vallásháború idején (1926-1929) papokat bújtatott, köztük magát a guadalajarai érseket is.

A pápa a szentté avatás után üdvözölte az Élet menete résztvevőit, akik a ceremóniával egyidőben érkeztek meg a Vatikánba. Ferenc pápa felszólította a híveket, hogy „továbbra is szenteljenek nagy figyelmet az élet szentségének védelmére.”

Mészáros Márton

Laura di Santa Caterina da Siena (1874-1949) kolumbiai szent képmása a vatikáni Szent Péter-bazilika homlokzatán Ferenc pápa pápaságának első szentté avatási szertartásán 2013. május 12-én

Laura di Santa Caterina da Siena (1874-1949) kolumbiai szent képmása a vatikáni Szent Péter-bazilika homlokzatán Ferenc pápa pápaságának első szentté avatási szertartásán 2013. május 12-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: