Részeg volt az új cseh államfő

Az egész világot bejárták azok a múlt héten készült videofelvételek, amelyeken Milos Zeman cseh elnök látható a prágai Szent Vitus-székesegyház pincéjében tartott hivatalos eseményen erősen ittasan. A felháborodás akkor hágott tetőfokára, amikor Hana Burianová elnöki szóvivő a kínos incidens után úgy nyilatkozott, hogy az államfő különös viselkedéséért vírus felelős, ami megtámadta az ex-elnököt.

Ezen a kijelentésen fél Európa nevetett, hiszen a május 9-én készült felvételeken jól látható, hogy nem egy vírusfertőzött, beteg ember, hanem egy ittas személy látható. Jirí Pehe cseh politológus azt írta a blogjában a nevetséges indok után, hogy „mindenki láthatta, hogy a titokzatos vírus neve alkohol.” A most 68 éves Zeman elnök híresen nagy ivó, gyakran Boris Jelcin egykori orosz államfőhöz hasonlítják, akinek több kínos gondja is adódott a szeszes italok miatt. Zeman alkoholproblémáiról már akkor is cikkeztek a cseh lapok, amikor 1998-ban miniszterelnöknek választották. Elemzők szerint beárnyékolhatja egész államfői munkáját az alkoholbotrány, ha a márciusban beiktatott Zeman nem teszi le a poharat és hasonló diplomáciai bakikat követ el.

Milos Zeman a részeg incidensre a prágai orosz nagykövetségen rendezett fogadásról érkezett, a szemtanúk szerint komoly mennyiségű alkohol elfogyasztása után. Az esemény, ahol a botrány történt, a székesegyház egyik termében zajlott, ahol éppen a cseh koronázási ékszereket állították ki. A koronát, a jogart és az országalmát őrző széfet hét kulcs nyitja: az államfő, a miniszterelnök, a két házelnök, a prágai főpolgármester, a cseh bíboros és a prágai székesegyház főpapja nyithatja ki az ajtót természetesen egyszerre. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter bírálata szerint, nem sok hiányzott ahhoz, az elnök beessen a koronázási ékszerek közé, hiszen a videón is látható, amint ingadozik, a falnak dől és többször megtámasztja magát.

Az elnök botrányos videóit megtekinthetőek: itt és itt.

Mészáros Márton

Milos Zeman cseh elnök (részegen) a prágai Szent Vitus-székesegyházban 2013. május 9-én

Milos Zeman cseh elnök (részegen) a prágai Szent Vitus-székesegyházban 2013. május 9-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: