Joan Collins, a legfiatalabb nyolcvanéves

2013. május 23-án töltötte be nyolcvanadik életévét Joan Collins brit színésznő, a Dinasztia című népszerű sorozat főszereplője. Collins az egyik legismertebb televíziós színésznő Nagy-Britanniában, de a színpadon is jelentős sikereket ért el. Joan Collinsért a világ minden tájában rajonganak hat évtizede: gyermekszínészből modell, majd filmszínésznő, hollywoodi csillag, elismert sorozatsztár, drámakirálynő és végül rajongott brit dáma lett.

Joan Collins brit színésznő az 1950-s években

Joan Collins brit színésznő az 1950-s években

A színésznő 1933. május 23-án született Londonban, édesanyja anglikán, édesapja zsidó vallású. Húga Jackie Collins romantikus regények szerzője, akinek később két regényéből készült filmben játszott. Joan kilenc éves korában debütált a színpadon, később pedig a Királyi Színművészeti Akadémián végezte színi tanulmányait. 22 évesen előnyös szerződést kötött a film fővárosában, Hollywoodban, ahol számtalan mozifilmben és televíziós műsorban tűnt fel kisebb-nagyobb szerepekben. Ez idő alatt felváltva forgatott az USA-ban és az Egyesült Királyságban.

Collins mégis elsősorban a Dinasztia (Dynasty) című 1981 és 1989 között futó amerikai szappanopera révén szerzett magának világhírnevet: a sorozatban a fagyos, számító és bosszúszomjas milliárdosnő, Alexis Carrington karakterét formálta meg. Alakítását hat alkalommal jelölték Golden Globe-díjra, de csak egyetlen egyszer találták érdemesre a rangos díjra. A széria befejeztével 1991-ben újra eljátszotta a karimás kalapokat előszeretettel viselő vezérigazgató asszonyt a Dynasty: The Reunion című minisorozatban.

Joan Collins brit színésznő a Dinasztia című sorozatban

Joan Collins brit színésznő a Dinasztia című sorozatban

A sorozat sikerén felbuzdulva Joan Collins húga nyomdokaiba lépett, és 1988-ban Prime Time címmel könyvet jelentetett meg, amely a kritikusok negatív értékelése ellenére bestseller lett. Ezt követően számos regényt publikált, viszont önéletrajzát soha nem írta meg.

Hatvankét évet átölelő filmes karrierje során több mint száztíz különböző alkotásban szerepelt, az utóbbi időkben például Agatha Christie-feldolgozásban is láthattuk, de a fiatalabb korosztály akár a Snikers csoki tavalyi reklámjából is ismerheti. Jelenleg is aktív szereplője a brit művészvilágnak: forgat, színházban játszik, heti gyakorisággal jelenik meg társadalmi eseményeken. Habár egy londoni ismerősöm szerint, kora előrehaladtával egyre türelmetlenebb rajongóival és egyre kevesebb alkalommal ad aláírást, általában kedves és mosolygós szokott lenni.

Joan Collins minden évben részt vesz az Oscar-díjkiosztón, és egy évben legalább tíz országba utazik ügynöksége szerint. Gyakorta tölti idejét Monacóban, pedig ott nincs is lakása, viszont Londonban, Los Angelesben, New Yorkban és Franciaországban van háza. Korát meghazudtoló külseje körülbelül egy évtizede a média érdeklődésének középpontjában áll, amelyet a szerencsés géneken kívül egy nagyszerű plasztikai sebész eredményez. Egyébként is, Mrs. Collins világéletében férfifaló volt: Herry Belafonte amerikai énekessel, James Dean és Warren Beatty amerikai színészekkel folytatott szerelmi kapcsolatán kívül öt férjet fogyasztott el.

Mészáros Márton

Joan Collins brit színésznő az Oscar-díjak átadási ünnepségén Los Angelesben 2013. február 24-én

Joan Collins brit színésznő az Oscar-díjak átadási ünnepségén Los Angelesben 2013. február 24-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: