Az Erőss Zsoltnak segítő Kiss Péter hősként halt meg

Most már biztos, hogy életét vesztette Erőss Zsolt, a székely születésű kiemelkedő magyar hegymászó és fiatal társa, Kiss Péter, akik a Kancsendzönga megmászása után a visszaút során tűntek el 2013. május 21-én.

A hegymászók expedícióját szervező Kollár Lajos arról számolt be, hogy a két hegymászónak akkor veszett nyoma, amikor a sikeres csúcsmászás után megpróbáltak leereszkedni. Az utolsó rádióbeszélgetésükre 8100 méteren került sor, akkor már Erőss Zsolt egyedül volt, de korábban Kiss Péter visszament társához segíteni, hogy fagyott végtagjait megmasszíroz és megpróbáljon a segítségére lenni.

Erőss és Kiss későn és fáradtan értek fel a 8586 méter magas csúcsra, ilyen magasságban már a szervezet képtelen úgy működni, ahogy normális körülmények között működne. A páros huszonnégy órányi megfeszített menetelés árán jutott fel a csúcsra, ahonnan képtelenek voltak már távozni. A két hegymászó vagy a túlélést jelentő négyes táborba vezető úton zuhant le, halálukat kimerültségükből fakadó figyelmetlenség, de akár a természet is okozhatta, vagy mindketten megfagytak. Erőss Zsolt, aki az ország legeredményesebb hegymászója volt, műlábbal vágott neki az útnak, de abban a tudatban halt meg, hogy teljesítette álmát.

Felsége, Sterczer Hilda hegymászó két kiskorú gyermekkel ajándékozta meg. Az asszony beletörődött férje életformájába, és elfogadta elvesztését. Úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné hazahozatni férje holttestét, nyugodjon inkább az örök hó és a fagy birodalmában, ott, ahova mindig is vágyott Erőss Zsolt.

Mészáros Márton

Kiss Péter, Erőss Zsolt hegymászók (balról jobbra), valamint jobbszélen Kollár Lajos, expedíció vezető

Kiss Péter, Erőss Zsolt hegymászók (balról jobbra), valamint jobbszélen Kollár Lajos, expedíció vezető

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: