Újabb IMF-vezér a bíróság előtt

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatójának második alkalommal kellett részt venni bírósági meghallgatáson Párizsban 2013. május 24-én.

Az 57 éves politikust a 2008-ban, mint akkori francia gazdasági és pénzügyminiszterként Bernard Tapie francia üzletembernek nyújtott nagy összegű, több mint 285 millió eurós (kb. 83 milliárd forintnyi összeg) kártalanítás ügyében hallgatják meg. Lagarde egyelőre elkerülte, hogy „jogi képviselővel rendelkező tanúként” vádat emeljenek ellene hamisításban való bűnrészesség és hűtlen kezelés miatt, de státusza akár gyanúsítottá is válhat.

Az IMF-vezérasszonyának a vádemelés esetén sem kell lemondania posztjáról, mivel a bíróság egykori francia miniszterként idézte be, nem pedig jelenlegi tisztségében. Ennek ellenére a francia kormány egyik minisztere, a nők jogaiért felelős tárcát vezető Najat Vallaud-Belkacem szerint, Lagarde-nak azonnal le kell mondania, ha bebizonyosodik, hogy bármiféle kapcsolatban állt a bűncselekménnyel.

Lagarde az újabb bírósági meghallgatás után úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy mindig az állam érdekében, a törvények alapján cselekedett. Ennek ellenére a tárgyalás nem tesz jót a mintegy 188 tagországot számláló pénzügyi szervezetnek, mert az IMF előző vezérigazgatóját, a szintén francia Dominique Strauss-Kahnt 2011 májusában szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolva letartóztatták New Yorkban. A közgazdász-politikusnak a szexbotrány kirobbanása után le kellett mondania tisztségéről, miután több asszony fordult bírósághoz azzal, hogy régebben nemi erőszakot követett el rajtuk a férfi. Habár később ejtették a vádakat, hírnevén esett csorba miatt nem tudott elindulni a 2012-es franciaországi elnökválasztáson, ahol korábban az egyik fő esélyesként tartották számon.

Mészáros Márton

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatójának

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatójának

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: