92. születésnapja után hunyt el Bárdy György

2013. május 27-én, egy nappal a 92. születésnapja után hunyt el Bárdy György Jászai Mari-díjas színművész. A népszerű művész szívbetegség következtében hunyt el egy budapesti kórházban.

Bárdy György 1921. május 26-án született Kispesten. Az ottani Kispesti Református Ifjúsági Egyesületben ismerte meg a színjátszást, ahol a szereplés mellett néhány előadást rendezett is. Tizenhárom éves korában már a református templom kertjében lépett fel saját színjátszó csoportjával. Várkonyi Zoltán, a kor kiemelkedő, kétszeres Kossuth-díjas rendezője fedezte fel tizenhat éves korában. Bárdy a Don-kanyarnál harcolt a második világháborúban, visszatérése után pedig felkereste Várkonyit, aki beváltotta egykori ígéretét: az ifjú színészpalánta szerepet kapott Jávor Pál mellett A makrancos hölgyben. Bárdy György annyira belopta magát a nagy Jávor szívébe, hogy mivel nem volt lakása, Jávor Pál befogadta saját pasaréti villájába.

A Művész Színház után a Vígszínház, majd a Vidám Színpad és a Madách Színház tagja volt, 1958-ban a Nemzeti Színház társulatához szerződött. Azonban itt csak egy évig maradhatott, a szocialista erkölcs elleni vétség vádjával örökre eltiltották a színi pályától. Három esztendeig erdészként élt, aztán 1962-ben Kecskeméten újra színpadra léphetett. 1964-ben térhetett vissza a fővárosba, ekkor a Vígszínházhoz szerződött, amelynek élete végig tagja maradt.

A színház mellett számtalan filmben láthattuk, legemlékezetesebb filmes szerepe a félszemű Jumurdzsák volt Várkonyi Zoltán filmjében, az 1968-ban készült Egri csillagokban. Számtalan más munkája között említésre méltó, hogy az ő hangján szólalt meg Máris szomszéd a Mézga családban, valamint rendszeresen szinkronizált filmeket is. Fiatalkorában híres nőcsábászként tartották számon, kétszer nősült. Második feleségét, Lévay Mariannt hatvanévesen ismerte meg, és hatvannégy esztendős volt, amikor megszületett gyermeke, Anna.

Idős koráig megőrizte hobbiját, a tenisz iránti szeretetet. Korábban leigazolt teniszező volt, kollégája, Székhelyi József még életében Bárdy György-díjat alapított, amellyel az adott év első felének legeredményesebb, 14 év alatti teniszezőjét tüntetik ki. Színpadra utoljára 2008-ban állt, utolsó filmes munkájára a Tűzvonalban című sorozat egyik epizódszereplőjeként került sor 2009-ben. Magánemberként két évvel ezelőtt, 90. születésnapi ünnepségén jelent meg utoljára. Bevallása szerint hosszú és egészséges életkorának a titka, hogy kihagyta az éjszakai tivornyázásokat, rendszeresen nem ivott színésztársaival előadás után, és előadás után mindig sietett haza aludni, hogy másnap kipihent lehessen.

Pályafutása során nem kapott Kossuth-díjat, viszont 1958-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, és számtalan állami kitüntetésben részesült.

Mészáros Márton

Bárdy György Jászai Mari-díjas színművész (1921-2013)

Bárdy György Jászai Mari-díjas színművész (1921-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: