Világsztár állatidomár hozta el memoárját a Könyvhétre

Éveken át írta memoárját Hubert Géza Wells, hollywoodi filmek magyar állatidomárja, aki angol nyelvterületen csak Hubert Wells néven ismert. A világhírű állatidomár, kaszkadőr magyar nyelven írta meg emlékeit, amelyek Az állatidomár is ember címmel a 84. Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

A Scolar Kiadó gondozásában kiadott, képekkel illusztrált kötet szerzője egyenesen Kaliforniából látogatott el Budapestre, hogy honfitársaival lehessen könyvének bemutatóján a Vörösmarty téri könyvhéten 2013. június 9-én. A most 78 éves filmes az előző napokban a magyar lapoknak nyilatkozott, ma pedig a nagyszínpadon pódiumbeszélgetésen vett részt, ahova egy keleti (kanadai) erdei farkas kísérte. A meglehetősen nyugodt vadállat szerepelt egyébként Nicolas Cage oldalán a Boszorkányvadászat (Season of the Witch) című Magyarországon is forgatott filmben.

Hubert Géza Wells, hollywoodi magyar állatidomár a 84. Ünnepi Könyvhéten Budapesten 2013. június 9-én (Fotó: Mészáros Márton)

Hubert Géza Wells, hollywoodi magyar állatidomár a 84. Ünnepi Könyvhéten Budapesten 2013. június 9-én (Fotó: Mészáros Márton)

A magyarországi Somogyban született Hubert Géza Wells (Willhubert Géza) filmográfiáját mintegy harminc olyan film képezi, amely világkörüli bemutatói révén jelentős sikereket ért el, illetve számtalan alkotás, amely nem lett igazán befutott. A hét Oscar-díjjal kitüntetett Távol Afrikától (Out of Africa) című filmhez oroszlánokat és kutyákat idomított, a szintén Oscar-díjas Ragadozók-ban (The Ghost and the Darkness) Michael Douglas-szel és Val Kilmerrel forgatott, a Francis Ford Coppola Oscar-díjjal kitüntetett Drakulájában állatidomárként szerepelt, a Babe 2. – Kismalac a nagyvárosban című családi filmben pedig az egész csimpánzkolóniát ő tanította be. Állataival szerepelt az első Doktor Doolitle-ban, és az Elza kölykei című sikerfilmben is. Karrierje során együtt dolgozott olyan nagy sztárokkal is a felsoroltakon kívül, mint Helen Hunt, Matthew Broderick, Anthony Hopkins, Robert Redford és Meryl Streep, valamint Ursula Andress svájci színésznővel, az első Bond-lánnyal. Miután elmúlt hatvanéves, állatidomítással foglalkozó cégének szentelte életét, amely többek között az Indiana Jones, és a Men in Black filmek állatszereplőit tanították be.

A magas, szikár öregúr a színpadon azt mondta: „Az otthonom Kalifornia, de a hazám Magyarország.” A nyugdíjas állatidomár arról is mesélt, hogy egyidőben kaliforniai otthonát harminckét oroszlánnal, tigrisekkel, farkasokkal és csimpánzokkal osztotta meg. Már néhány éve nem forgat, de forgatókönyveket rendszeresen ír. Egyik legnagyobb vágya, hogy filmet forgathassanak Fekete István Emberek között című regényéből, amelynek megfilmesítési jogait már évekkel ezelőtt megvette. Hubert Géza Wells már megírta a forgatókönyvet, de az elmúlt évek próbálkozásai még nem biztosítottak számára olyan producert, aki vállalta volna a filmterv támogatását.

A veterán állatidomár részletes önéletrajzi munkájában származásáról, korai munkájáról, a második világháborúról, disszidálásáról, magyarságtudatáról, beilleszkedéséről Hollywoodban és világpolgári életéről is beszámol. Öt kontinens negyvenkét országában járt élete során, csak Kenyában ötvenhét alkalommal, annyira szerette. Néhány évvel ezelőtt házat vásárolt a Zala megyei Gelse faluban, azonban éppen a közelmúltban betörtek hozzá. Az év nagy részét a verőfényes Kaliforniában tölti, de egy-két hónapra haza szokott látogatni pihenni. Habár egész élete során állatok hada vette körül, mára csak egy Jack Russel terrier tart vele.

Miután, dedikálta nekem a könyvét, az oroszlánokkal való életről kérdeztem. – Hűséges és méltóságteljes állatok. Vadállatok, de ha születésétől velük van az ember, ragaszkodni fognak hozzá – mesélte a tapasztalt állattréner.

Mészáros Márton

Hubert Géza Wells, hollywoodi magyar állatidomárral a 84. Ünnepi Könyvhéten Budapesten 2013. június 9-én

Hubert Géza Wells, hollywoodi magyar állatidomárral a 84. Ünnepi Könyvhéten Budapesten 2013. június 9-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: