15 érdekesség A nagy Gatsby-ről

A 2013-as év első felének egyik legnagyobb filmes durranás A nagy Gatsby (The Great Gatsby). F. Scott Fitzgerald 1925-ben kiadott azonos című irodalmi klasszikusából Baz Luhrmann (Moulin Rouge, Ausztrália) ausztrál filmrendező filmje a negyedik mozi adaptáció, amelyet valaha bemutattak.

 1. A filmet eredetileg a regény cselekményének színhelyén, New Yorkban forgatták volna, de végül a rendező szülőhazáját, Ausztráliát választotta. Gatsby fényűző palotája Sydneyben van, és eredetileg papok lakták.
 1. Carey Mulligan olyan nagy neveket lepipálva kapta meg Daisy szerepét, mint Amanda Seyfried, Rebecca Hall, Rachel McAdams, Keira Knightley, Blake Lively, Michelle Williams, Natalie Portman, Eva Green, Anne Hathaway, Olivia Wilde, Jessica Alba és Scarlett Johansson.
 1. A Joe Edgerton által játszott Tom Buchanan szerepére eredetileg Ben Afflecket szerette volna a produkció, de az Oscar-díjas színész csak ütemezési gondok miatt maradt ki a filmből.
 1. A filmjelenetekben viselt gyémántokat a Tiffany and Co. biztosította. A milliós ékszerekre több biztonsági őr vigyázott.
 1. Miuccia Prada mintegy negyven ruhakölteményt tervezett a film számára.
 1. A filmben viselt legdrágább ruha Jordan Bakeren volt, akit Elizabeth Debicki játszott. Az általa viselt szatén pizsamát két példányban készítették arra az esetre, ha valamelyik megsérült volna.
 1. Elizabeth Debicki élete első filmes munkája a Gatsby volt, mivel korábban csak színházban szerepelt a 22 éves ausztrál színésznő.
 1. Míg a regényben és a filmben, Gatsby és Carraway felnőttként válnak barátokká, addig megformálóik, Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire gyermekkoruk óta jóbarátok. Tizenkét évvel ezelőtt együtt is játszottak a Don kocsmája című filmben.
 1. A forgatást le kellett állítani azt követően, hogy a rendező súlyosan beütötte a fejét egy mozgó kamera darujába.
 1. A regény szerzőjének, F. Scott Fitzgeraldnak a felesége, Zelda látható a falon lógó egyik képen abban a szobában, amelyet Tom szeretőjével, Myrtle-lel oszt meg.
 1. Meyer Wolfsheim karaktere a regényben egy zsidó, azonban a híres indiai filmsztár, Amitabh Bachchan még csak nem is hasonlít az ötvenes éveiben járó férfira. A 70 éves színészlegenda életében először szerepelt kizárólag angol nyelvű filmben.
 1. A legutóbbi – két Oscar-díjat nyert – filmadaptációban, amelyet 1974-ben mutattak be, Robert Redford alakította Gatsbyt, szerelmét, Daisyt pedig Mia Farrow. A két film számos ponton eltér, de amikor Gatsby újra találkozik Daisyvel Nick lakásában, az nagyon hasonló módon oldották meg.
 1. Ötvenöt alkalommal hagyja el DiCaprio száját az öreg harcos kedves becézés, amely a regény eredetijében old sport.
 1. A regény itthon öt kiadásban jelent meg három különböző fordításban.
 1. Leonardo DiCaprio régóta el szerette volna játszani Jay Gatsby szerepét. “Egy ember, aki a semmiből jött, és kizárólag saját képzeletével építette fel személyiségét. Gatsby egyike a legnagyobb ikonikus karaktereknek, mert sok nézőpontból lehet értelmezni: a reménytelen romantikus, a teljesen megszállott flúgos, a veszélyes gengszter, és a vagyonába kapaszkodó férfi is ő” – nyilatkozta a szerepéről DiCaprio.

Mészáros Márton

Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan és Joe Edgerton A nagy Gatsby (The Great Gatsby) című film egyik jelenetében

Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan és Joe Edgerton A nagy Gatsby (The Great Gatsby) című film egyik jelenetében

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: