Szívrohamban elhunyt James Gandolfini

Az egész filmszakmát és világszerte minden tisztelőjét váratlanul érte a hír, miszerint 51 éves korában, szívroham következtében elhunyt James Gandolfini amerikai színész 2013. június 18-án. A művész Rómában vakációzott, amikor szívinfarktust kapott.

Gandolfini neve összeforrt Tony Soprano karakterével, akit 1999 és 2007 között keltett életre a Maffiózók (The Sopranos) című számtalan rangos elismeréssel jutalmazott kultsorozatban. A jellegzetes arcú művész ennek ellenére 1987 óta mintegy ötven további filmes, illetve televíziós produkcióban szerepelt. A kiugrási lehetőséget Tony Scott klasszikusa, a Tiszta románc hozta el számára 1993-ban, de John Travoltával játszott együtt a Szóljatok a köpcösnek! (1995) című feketekomédiában, az Életem szerelmében (1997) Travolta mellett Sean Penn is a partnere volt, A mexikóiban (2001) Julia Robertsszel voltak közös jelenetei, a szintén abban az évben bemutatott Az ember, aki ott se volt-ban pedig Billy Bob Throntonnal játszott együtt. Egyik legutolsó nagyobb szerepe az Ölni kíméletesen című krimiben volt Brad Pitt oldalán 2011-ben, majd a rákövetkező évben Kathryn Bigelow Oscar-díjas filmjében, a Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza-ban a CIA vezetőjeként.

A köpcös sztár 2000-ben Golden Globe-díjat kapott Tony Soprano maffiafőnök megformálásáért, azonban az ezt követő három évben habár jelölték a díjra, nem kapta meg újra. Három alkalommal kapta meg a tévés Oscarnak nevezett Emmy-díjat, és ötször vehette át a az amerikai film- és televíziós művészek egyesületének, a SAG-nak az elismerését.

James Gandolfini 2008-ban vette feleségül egykori modell kedvesét, Deborah Lint, kislányuk 2012 őszén született Los Angelesben. A művésznek van egy nagyobb fia, Michael is.

Gandolfini halála mindenkit váratlanul ért, három nappal később a szicíliai Taormina Filmfesztiválon vett volna részt egy színpadi beszélgetésen Gabriele Muccino olasz filmrendezővel. A Maffiózók rendezője, Davic Shase “zseninek” nevezte Gandolfinit, szülőállamának, New Jersey-nek a kormányzója pedig azt mondta, Gandolfini “egy New Jersey-i kincs” volt.

Mészáros Márton

James Gandolfini amerikai színész (1961-2013)

James Gandolfini amerikai színész (1961-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: