Megvan az új cseh kormányfő

Milos Zeman köztársasági elnök Jirí Rusnok közgazdászt nevezte ki a lemondott Petr Necas polgári demokrata miniszterelnök utódjául 2013. június 25-én. Kinevezése után az 52 éves Rusnok rögvest letette az alkotmány által előírt hivatali esküt.

Elődje a legtovább hivatalban lévő cseh kormányfő volt, akinek egy a cseh vezető politikai életet (többek között kabinetfőnökét, szeretőjét, politikustársait) ért korrupciós botrány miatt kellett lemondania június közepén. A köztársasági elnök szerint ez az egyetlen járható út, amely az előre hozott parlamenti választáshoz vezet, ennek értelmében a Rusnok-kormány szeptemberig maradna hivatalában. A legelső közvéleménykutatás eredménye szerint Rusnok miniszterelnöki kinevezését a csehek fele támogatja, a megkérdezettek 52 %-a pedig támogatja a mihamarabbi előrehozott választást is.

Jirí Rusnok évtizedek óta ismeri az államfőt, a rendszerváltás utáni években találkozott Milos Zemannal, és az ő hatására lépett be a Cseh Szociáldemokrata Pártba. Kormányfővé való kinevezése előtt több kabinet tagja volt, Zeman miniszterelnöksége alatt pénzügyminiszter volt, majd az ING-nél töltötte be a nyugdíjalapjának igazgatói posztját. 2012-ben segítette és nyíltan támogatta Zeman államfői kampányát.

Mészáros Márton

Jirí Rusnok új cseh kormányfő

Jirí Rusnok új cseh kormányfő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: