175 éve koronázták meg Viktória királynőt

175 évvel ezelőtt, 1838. június 28-án koronázták Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának uralkodójává Viktória királynőt. Az utolsó Hanover-házi uralkodó a most regnáló II. Erzsébet mellett a legismertebb brit uralkodó a történelemben.

Viktória hercegnő 1837 májusában töltötte be a 18. életévét, amely alkalmassá tette, hogy a trón megüresedése esetén elfoglalja azt. Alig egy hónappal később, június 20-án meghalt a hercegnő nagybátyja, IV. Vilmos király, és ő lett a szigetország új uralkodója. Trónra kerülése napján ezt jegyezte fel naplójában: „Lord Conyngham közölte velem, hogy szegény nagybátyám, a király, nincs többé, mert 12 perccel hajnali 2 után eltávozott, ebből fakadóan én vagyok a királynő.” Mindezt hálóköntösben tudta meg a későbbi legendássá vált Viktória királynő. Azonban a koronázásig 1838. június 28-ig kellett várni.

Viktória uralkodása alatt a királyi hatalom jogköre megszilárdult, az állandóan változó kormányokkal és politikusokkal szemben ő képviselte az állandóságot, és idővel minden alattvalója szerethető nagyanyjává változott. 63 évig és 7 hónapig tartó uralkodása a leghosszabb ideig uralkodó brit koronás fővé emelte, ezt a rekordot csak II. Erzsébet veszélyezteti, aki ha még két év múlva is a trónon marad, megdöntheti ezt. Viktória továbbá minden idők leghosszabb ideig trónon lévő uralkodónője volt a történelemben. Amikor 1901-ben, 81 éves korában visszaadta a lelkét a teremtőnek, Anglia a szívébe zárt az egykor életvidám, mindennek örülni képes, szabadidejében festegető, s utolsó éveire látványosan megöregedő és magányossá vált asszonyt, akiről egy korszakot neveztek el.

Mészáros Márton

Megkoronázzák Viktória brit királynőt

Megkoronázzák Viktória brit királynőt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: