Ólomkoporsó került elő III. Richárd temetkezési helyén

Ólomkoporsó került elő III. Richárd angol király földi maradványai mellől, jelentették be a régészek 2013. július 30-án. Nyolc meglett férfi ember tudta csak kiemelni a két méter hosszú, egyik végén 60, a másikon 30 centiméter széles kőkoporsóból azt a koporsót, ami ólomból készült, és évszázadok óta a nagyobb koporsóban nyugodott.

A brit régészet még nem találkozott ehhez fogható kettőskoporsós módszerrel. Éppen ezért az ólomkoporsót a lehető legóvatosabban próbálják majd felnyitni, hogy ne sérüljön a benne lévő emberi csontváz, azonban a pontos műveletről még nem döntöttek. A koporsón egyébként van egy lyuk, amelyen át látni a halott lábait. A koporsó annak a leicesteri autóparkolónak a felszíne alól került elő, amely III. Richárd (1452-1485) maradványait is rejtette. A rózsák háborújának vesztese 1485. augusztus 22-én halt meg a bosworthi csatában, majd a városhoz közeli ferences rendi Grey Friars templomban temették el szűk és puritán ceremónia keretében. Miután a régészek 2012-ben ráleltek maradványira, idén minden kétséget kizárólag azonosították maradványait, a teszthez a néhai király és élő leszármazottjainak DNS-mintáit vetették össze.

A kettős koporsóba minden bizonnyal magas rangú személyt, de nem uralkodói ház tagját temették. A feltételezések szerint vagy a ferences rend valamelyik elöljáróját, az 1272-ben meghalt Peter Swynsfeldet, vagy az 1330-ban elhunyt Nottinghami Williamet helyezték örök nyugalomra benne, vagy egy bizonyos Sir William de Moton lovagot, aki 1360 körül halt meg.

Mészáros Márton

Kettős koporsó III. Richárd angol király sírjának közelében egy leicesteri autóparkolóban 2013. július 27-én

Kettős koporsó III. Richárd angol király sírjának közelében egy leicesteri autóparkolóban 2013. július 27-én

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: