Elkészült Dobó István arcrekonstrukciója

Gárdonyi Géza író születésének 150. évfordulója alkalmából felvett Gárdonyi Emlékév tiszteletére a Magyar Turán Alapítvány finanszírozásában a Magyar Természettudományi Múzeum elkészítette az Egri csillagok hősének arcmását. Dobó István (1502-1572), Eger várkapitánya meglehetősen markáns arcú férfi volt – derül ki a 2013. augusztus 13-án bemutatott rekonstrukció alapján.

Dobó István (1502-1572), Eger várkapitányának koponyája

Dobó István (1502-1572), Eger várkapitányának koponyája

Az antropológus szakértők közreműködésével készített fejszobor, amely Dobó István pontos arcrekonstrukciója, Dobó megmaradt koponyájának alapján készült. A nagybirtokos nemesből kiváló katonává előlépett Dobó István koponyáját 2006-ban találták meg a Szlovákiához tartozó dobóruszkai templomban, amely egykoron a család birtoka volt. A maradványokat akkor a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában vizsgálták meg. Így derült ki, hogy Dobó korának igazán magas embere volt: 180-182 centiméteres, erős testalkatú férfi volt. Az embertani vizsgálatok egyúttal azt is kimutatták, hogy Dobó István életének vége felé köszvényben szenvedett. A várkapitány egyébként a ma Ukrajnában található Szerednyén halt meg 1572 májusában, meglehetősen öregen, 72 éves korában.

A tomográfiás felvételek segítségével könnyen létrehozták a koponya háromdimenziós modelljét, amelyet az elhunyt ötvenedik életéve körüli állapotban rekonstruáltak. Dobó ekkoriban, az 1552. évi török ostrom idején védte hősiesen Eger várát. Dobó Istvánról életében nem maradt hiteles ábrázolás, arcképét halála után három évvel a saját fia készítette el a katona márvány szarkofágján.

Mészáros Márton

Dobó István (1502-1572), Eger várkapitányának arcrekonstrukciója

Dobó István (1502-1572), Eger várkapitányának arcrekonstrukciója

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: