Robert DeNiro hetven éves

2013. augusztus 17-én töltötte be a 70. életévét Robert DeNiro amerikai színész. A kétszeres Oscar-díjas művész korosztálya legnagyobb színésze, aki számtalan rekordbevételt produkáló filmben játszott.

Manhattani művészcsaládba született 1943. augusztus 17-én, a Stella Adler Conservatoryban és az American Workshopban tanult. Első filmje 1969-ben Brian De Palma (Többek között A sebhelyes arcú rendezője) Az esküvői party című filmje volt. 1973-ra már kétszer elnyerte a New York-i Filmkritikusok rangos díját, pedig Hollywoodba élvonalába csak abban az évben tört be az Aljas utcák című filmmel. 1974-ben már Oscar-díjat is kapott a Keresztapa 2-ben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában.

Robert DeNiro a Cape Fear - A Rettegés foka című filmben

Robert DeNiro a Cape Fear – A Rettegés foka című filmben

Második Oscarját a Martin Scorsese rendezte Dühöngő bika című drámában Jake La Motta ökölvívóként nyújtott játékért zsebelte be 1980-ban, szerepével pedig minden idők egyik legnagyobb mozis sportfiguráját alkotta meg. 1988-ban Tribeca Productions néven saját filmvállalatot hozott létre, amely számos film elkészítését tette lehetővé. DeNiro producerként is aktív, rendezőként két filmet (Bronxi mese, Az ügynökség) jegyez. De Niro leginkább azokról a szerepeiről híres, amelyeket Martin Scorsese filmjeiben játszott. A rendezőzseni hét filmben instruálta Robert DeNirót, a Cápamese című animációs filmben pedig együtt szinkronizáltak. Csupán apró adalék, hogy amikor 1972-ben egy partin a közös barát bemutatta egymásnak őket, akkor jöttek rá, hogy korábban gyermekkorukban számtalanszor látták egymást, mivel néhány háztömbnyire egymástól nőttek fel Manhattanben.

DeNiro mintegy száz különböző eljátszott szereppel a háta mögött (köztük apa, fivér, nagyapa, arisztokrata, nyomozó, vietnami veterán, sportlegenda, agyvelő gyulladásos beteg, pap, gengszter) az amerikai színjátszás legnagyobbja. Legutóbb idén jelölték Oscar-díjra A napos oldal című filmben nyújtott játékáért. Hamarosan bemutatják a főszereplésével készült Vérmeséket, és a Last Vegas című keserédes vígjátékot, amiben néhány öregúr Las Vegasba megy mulat. Partnerei is Oscar-díjas legendák: Morgan Freeman, Michael Douglas, Kevin Kline és Mary Steenburgen. Végezetül, még idén bemutatják az amerikai mozik a Grudge Match című akciófilmet, amiben Sylvester Stallonéval alkot párost.

Habár hagyományos értelemben nem nevezhető jóképű színésznek, sudár mozgékony alakja, és arcán lévő szemölcse éppúgy védjegyévé vált, mint szerepei, sármos nézése,  egyedi nevetése, és az újságíróktól való idegenkedése. A leggazdagabb filmsztárok egyike, mégis gyakran dollármilliókat költ adakozásra.

Mészáros Márton

Robert DeNiro amerikai színész

Robert DeNiro amerikai színész

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: