Meghalt Hitler testőre

2013. szeptember 5-én, 96 éves korában egy berlini kórházban hosszas betegség után meghalt Rochus Misch, Adolf Hitler osztrák származású német diktátor, birodalmi kancellár egykori testőre. Ő volt az utolsó élő ember, aki ott volt a második világháború végén Hitler álcázott, földalatti bunkerében.

Az 1917-es sziléziai (ma Lengyelország, akkor éppen Németország része) születésű Misch SS-tiszt volt, és telefonkezelőként is dolgozott a bunkerben. Állítása szerint 1945. április 30-án saját szemével látta Hitler holttestét, alig néhány perccel azután, hogy a diktátor és felesége, Eva Braun öngyilkosságot hajtott végre. A férfi három nappal később hagyta el a bunkert. Később szovjet hadifogságba került, kilenc év után szabadulhatott.

Hitler testőréről könyvet is írtak, és saját maga sem zárkózott el az interjúk elől soha. Büszkén mesélte a riportereknek, hogy élete legszebb pillanatai között emlékszik a bajor Alpokban, Hitler nyári rezidenciáján eltöltött időre, amikor más magas rangú vezetők társaságában a Führer biztonságára kellett felügyelnie. Rochus Misch rendszerint a „főnökként” hivatkozott a náci diktátorra, akinek elmondása szerint ő csak az „emberi” és a „nagyon normális” oldalát ismerte. Misch haláláig tagadta, hogy tudott volna a zsidó népirtásról.

Mészáros Márton

Rochus Misch (1917-2013), Adolf Hitler német diktátor testőre

Rochus Misch (1917-2013), Adolf Hitler német diktátor testőre

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: