Megakadályozták a náci tiszt temetését

Meghiúsult Erich Priebke egykori SS-százados temetése a Rómától délre fekvő Albano Laziale településen 2013. október 15-én. A náci háborús bűnökért korábban életfogytiglanra ítélt temetését tüntetők zavarták meg, ezért nem tudták megtartani a ceremóniát.

Priebke a Gestapo egykori római központjának tisztje volt, aki 335 civil – köztük a magyar Kereszti Sándor – meggyilkolásában vett részt a római Fosse Ardeatine kőbányában 1944-ben. Az egykori náci tiszt 2013. október 11-én, száztíz éves korában Rómában hunyt el.

Erich Priebkét Argentína 1995-ben adta ki Olaszországnak. A római katonai bíróság által életfogytiglanra szabott börtönbüntetését életkora miatt házi őrizetben tölthette. 2007-ben engedélyezték, hogy ügyvédje irodájában dolgozzon, de ezt a római zsidó közösség tiltakozására visszavonták. 2009-től rövid sétára elhagyhatta a lakását, gondozójával kijárt a városba, misére ment a templomba, bevásárolt és orvoshoz, patikába is gyakran ment. Idén júliusban ünnepelt századik születésnapján Róma főpolgármestere megtiltotta, hogy egy olasz szélsőjobboldali mozgalom hősnek kijáró tisztelettel ünnepelje, ahogyan a szervezet tervezte.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője az olasz hírügynökségeknek úgy nyilatkozott, hogy Priebke soha nem mutatta ki sajnálatát az általa elkövetett gyilkosságok miatt. Erről több tucatnyi írásos feljegyzés tanúskodik.

Mészáros Márton

Erich Priebke egykori SS-százados (1913-2013)

Erich Priebke egykori SS-százados (1913-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: