Előkerült Robert Capa “hangja”

2013. október 22-én, a művész születésének 100. évfordulóján a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ és a Libération című francia napilap közzétett egy exkluzív hangfelvételt, amelyen először hallható Robert Capa hangja.

A magyar származású, Friedmann Endre névre keresztelt haditudósítóval és fotóssal készült interjút 1947-ben vették fel. A WNBC amerikai rádióban készült 23 perc 35 másodperces angol nyelvű felvételen hallhatja először a történelem Capa hangját. A legendás művészt a beszélgetés során a műsorvezetők csak Bobnak szólítják, Capa pedig az életrajzáról megjelent kritikákról, a Szovjetunióban John Steinbeck amerikai íróval tett utazásáról beszél, valamint az egyik leghíresebb képét, az 1936-ban, a spanyol polgárháború során készített A milicista halála című fotográfiájáról beszél. A művész bevallja, fogalma sem volt, hogy ilyen sikeres lesz a képe, és a spanyol polgárháború jelképévé fog válni.

Robert Capa a beszélgetésben egyúttal megemlíti póker iránti szenvedélyét is, és elmeséli, hogy mennyire megrázta egy amerikai katona halála, aki tőle három méterre vesztette életét 1945-ben Lipcsében. Az interjúban hallható Capa enyhe magyar akcentusa is. Capa születésének századik évfordulója alkalmából üveg emléktáblát avattak egykori V. kerületi lakóhelye, a Városház utca 10. szám alatti lakóház előtt. Capa 1954-ben, mindössze 40 évesen taposóaknára lépve vesztette életét.

Mészáros Márton

Robert Capa (1913-1954) magyar fotóművész

Robert Capa (1913-1954) magyar fotóművész

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: