Farkast lőttek a Bükkben

A közelmúltban száz év után visszatértek a szürke farkasok Magyarországra, azonban egy merész vadász kilőtt egy példányt a fokozottan védett állatok közül a Bükkben, írja a Blikk 2013. október 21-én. A tettes akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható. 

A szürke farkas tetemét október 17-én találták meg a Bükki Nemzeti Park dolgozói, halálát egyértelműen golyó okozta. A kilőtt példány egy jó fizikai állapotban lévő 2-3 év körüli hím volt. A puskagolyó teljesen szétroncsolta a bal hátsó lábát, feltehetően a vérveszteségbe halt bele. 

Az állat rajta van a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség vörös listáján, Magyarországon pedig fokozottan védett, eszmei értéke 250 ezer forint, az elpusztításuk miatti kiszabható börtön maximum öt év. A Bükki Nemzeti Park köteles feljelentést tenni az ügyben, a hatóságoknak a Fővárosi Állat- és Növénykert és Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is segít. Az ügy már csak azért is nagy felháborodást váltott ki, mert idén nyáron most először telepedtek le olyan szürke farkasok a Bükkbe, amelyek nem csak rövid időre tévednek át a szomszédos Szlovákiából azóta, hogy 1918-ban kipusztultak hazánkban a szürke farkasok. 

Mészáros Márton

A kilőtt szürkefarkas

A kilőtt szürkefarkas a Bükki Nemzeti Park területén

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: