Százezres tömeg a Békemeneten

2013. október 23-án, az 1956-os szabadságharc kitörésének 57. évfordulóján tartották a Békemenetet a magyar fővárosban. A tömegmegmozduláson a legvisszafogottabb becslések szerint is százezrek vettek részt.

Az idei Békemenet résztvevői délután két órakor indultak el a Bem térről, és körülbelül két órával később érkeztek meg a Hősök terére a Margit-hídon, a Szent István-körúton és az Andrássy úton végiggyalogolva. Útközben a Terror Háza előtt néhány százan elénekelték spontán módon a székely himnuszt, mások mécsest gyújtottak a hősök és áldozatok emlékére. A békés megmozdulás résztvevői Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét hallgatták meg a téren.

A menet elején gyalogoló szervezők (köztük Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Fritz Tamás politológus, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) egyik alapítója, illetve Bayer Zsolt újságíró) által vitt piros-fehér-zöld színű molinón az alábbi felirat volt olvasható: “Aki agresszív, fél. Mi nem félünk!” A Békemenet volt a legnagyobb létszámú ünnepi megmozdulás, a szervezők szerint a tömeg közel egymilliós volt, a rendőrség a helikopteres megfigyelése alapján 400-500 ezerre becsülte a menetelők számát.

Mészáros Márton

A Békemenet résztvevői az Andrássy úton 2013. október 23-án

A Békemenet résztvevői az Andrássy úton 2013. október 23-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: