Ötezren nézték meg az Isteni műszakot

Új magyar film került a hazai mozikba, és ahogyan azt már mély sajnálattal előre elkönyvelhettük, nem ért el kiugróan magas nézőszámot Bodzsár Márk alkotása, az Isteni műszak című fekete komédia, amely az abszurd magyar valóságról szól.

A legnézettebb film a magyar mozikban Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger közös akciófilmje, a Szupercella (Escape Plan) című alkotás volt, amely 31 133 nézőt érdekelt, ezzel a magyarországi mozijegy-eladási toplista élén nyitott. Második helyen a Turbo című amerikai animációs film áll, a harmadik helyre pedig Alfonso Cuarón Gravitáció (Gravity) című űrfilmje csúszott. A Sandra Bullock és George Clooney nevével fémjelzett korszakalkotónak titulált filmet negyedik hete vetítik a magyar mozik, és heteken át listavezető volt. Magyarországi nézettsége meghaladja a 150 ezres nézőszámot, ami jó eredménynek számít.

A mostani premierek közül a Stephen King azonos című regényéből készült Carrie című horror viszonylag jól teljesített, a nézettségi lista ötödik helyét elfoglalva 5735 nézőt vonzott a mozikban az első hétvégéjén, pedig csak alig egy tucat mozi vetítette. Hatodik helyen Bodzsár Isteni műszak című filmje áll, amelyre 4995 ember váltott jegyet. Ez az ötezer néző elszomorító eredmény, de annak tudtában, hogy magyar filmről van szó, ezzel is elégedettek lehetünk, hiszen az idei Oscar-nevezett alkotásunkat, Szász János rendező A nagy füzet című háborús drámáját a nyitóhétvégéjén 2397-an nézték meg.

Kilenc moziban kezdték el vetíteni az Éjféli gyors Lisszabonba (Night Train to Lisbon) című drámát, amely 1370 nézőt érdekelt.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban mintegy három hétig töretlenül vezette a mozijegy-eladási toplistát a Gravitáció, azonban negyedik hétvégén a Johnny Knoxville nevével fémjelzett Jackass-féle Bad Grandpa című rejtett kamerás megbotránkoztató vígjáték ütötte ki a nyeregből. A 15 millió dollárból forgatott kis költségvetésű produkció 32 milliós bevételt hozott a készítőknek.

A tengerentúlon továbbra is sikeres Tom Hanks Phillips kapitány című filmje, amely a box-office harmadik helyén áll, közvetlenül mögötte pedig Ridley Scott legújabb filmje, A jogász (The Counselor) című thriller. A legendás rendező alkotását több, mint háromezer moziban vetítették, de csak 8 millió dollárt hozott vissza (Ridley Scott leggyengébben nyitó filmje), ami az egyébként alacsony költségvetés töredéke. Az amerikai irodalom nagymesterének, Cormac McCarthynak a történetéből készült film főszerepeit Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem és Brad Pitt alakítja.

Most kezdték vetíteni az USA-ban az Adéle élete (Blue Is the Warmest Color) című francia filmet, amely az idei cannes-i filmfesztivál fődíját kapta meg. Nyitóhétvégéjén a film 5,2 millió dollárt hozott, ami egy külföldi film esetében nem is olyan rossz eredmény, különösen annak tekintetében, hogy háromórás, egy leszbikus pár drámáját meséli el hosszú, naturalista szexjelenetekkel és korhatáros alkotás. Tizenkilenc amerikai moziban vetítik a 12 Years a Slave című történelmi drámát, amelyben Michael Fassbender, Paul Giamatti és Brad Pitt is játsszik. Az alkotást széleskörű bemutatóját november 1-jén tartják az Egyesült Államokban.

Mészáros Márton

Filmkocka az Isteni műszak című magyar filmből

Filmkocka az Isteni műszak című magyar filmből

Hozzászólás