Tízezreket ölt a Haiyan tájfun

A Haiyan tájfun tízezernél is több emberi életet követelt, jelentették be a kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok 2013. november 10-én. A nagy erősségű vihar két nappal ezelőtt csapott le a dél-kelet ázsiai országra.

A tájfun, amely november 8-án érte el a Fülöp-szigeteket jelentős földcsuszamlásokat, áramszünetet, a távközlés megszakadását okozta. A Haiyan tájfun 380 km/óra sebességű széllökésekkel csapott le. Az egyik legnagyobb pusztítást Leyte tartomány fővárosában, a 220 ezer lakosú Tacloban városában hajtott végre, ott szinte az összes lakóépület romba dőlt, vagy súlyosan megrongálódott.

A természeti csapás miatt egy millió lakos kényszerült elhagyni otthonát. A Fülöp-szigetek középső részén eddig 400-500 holttestet találtak, de a hatóságok a kormány előzetes becsléseire hivatkozva kiadott közleménye szerint a halálos áldozatok száma minden jel szerint meghaladja a tízezret, a kormány szerint csupán Tacloban városában tízezer ember veszthette életét. A vihar Vietnam partvidéke felé vonulva hagyta el a Fülöp-szigeteket, a helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint lehetséges útvonalából hatszázezer embert menekítettek ki, közülük kétszázezren visszatérhettek otthonukba, miután kiderült, hogy megváltozott a trópusi vihar útvonala.

Az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága segítséget nyújt az áldozatok felkutatásában és mentésében, valamint biztosítja a mentéshez szükséges légi támogatást. A magyar kormány tucatnyi más nemzettel együtt szintén felajánlotta segítségét a Fülöp-szigeteki kormánynak.

Mészáros Márton

A Haiyan tájfun által okozott pusztítás nyomai a Fülöp-szigeteken 2013. november 10-én

A Haiyan tájfun által okozott pusztítás nyomai a Fülöp-szigeteken 2013. november 9-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: