Meghalt a világ legbefolyásosabb zsidó üzletembere

2013. december 21-én, 84 éves korában New Yorkban elhunyt Edgar Bronfman amerikai milliárdos, a Zsidó Világkongresszus (WJC) egykori elnöke. Bronfman 1981-től 2007-ig volt a kongresszus elnöke.

Edgar Bronfman 1929. június 20-án született Montrealban. A Seagram családi likőrbirodalom révén tett szert hatalmas vagyonra fiatal éveiben. Később kiterjesztette vállalata tevékenységét az olajüzletre, a vegyiparra is. 1981-ben választották meg a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökévé, ezt a tisztséget 2007-ig töltötte be. Az ő nevéhez fűződik, hogy a hidegháború alatt elérte, hogy a Szovjetunióban élő zsidók kivándorolhassanak külföldre. Bronfman érte el azt is, hogy az amerikai törvényhozás feltárta Kurt Waldheim egykori ENSZ-főtitkár, később osztrák elnök második világháborús múltját.

Szintén az ő nevéhez köthető, hogy kiharcolta, hogy a svájci bankok 1 milliárd dollár kárpótlást fizessenek azoknak, akiknek rokonai a náci haláltáborokban haltak meg, de előtte vagyonukat Svájcban helyezték el. 1999-ben Bill Clinton amerikai elnök a polgári személynek adható legmagasabb amerikai állami kitüntetéssel, az Elnöki Szabadság Érdeméremmel jutalmazta.

Edgar Ronfman, aki családja körében hunyt el, ötször házasodott, kétszer mondta ki az igent harmadik feleségének. Hét gyermek édesapja volt. Fiát, Samuelt 1975-ben elrabolták, és szabadulása érdekében Bronfman kétmillió dollárnyi váltságdíjat fizetett.

Mészáros Márton

Edgar Bronfman amerikai milliárdos (1929-2013)

Edgar Bronfman amerikai milliárdos (1929-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: