Polgárháború tizedeli Dél-Szudánt

Két és fél évvel ezelőtt, 2011 nyarán a több évtizedes polgárháborút lezáró, a lázadó mozgalom és a kartúmi kormányzat által kötött béke-megállapodás aláírását követően vált önálló országgá Dél-Szudán, azonban már akkor sejteni lehetett, hogy gondok vannak a világ legifjabb országában.

Lehetséges, hogy már több 10 ezer polgári áldozata van az etnikai vérontásnak, írja a brutális mészárlásról elsőként a brit Daniel Howden, a The Guardin újságírója 2013. december 22-én megjelent cikkében. Howden, az első nyugati riporter, aki bejutott az afrikai ország fővárosába, Dzsubába (Juba), eddig öt tényfeltáró cikket publikált a dél-szudáni vérontásról. Egyik írása címében Dél-Szudánt annak az államnak nevezi, amely mindössze egy hét alatt omlott össze, amikor az ország két legnagyobb etnikai csoportja, a dinkák és a nuerek között kiújultak az ellentétek.

A vérontás a Salva Kiir államfő elleni állítólagos puccskísérletet követően hágott a tetőfokára, és az események mostanra már olyan szintre jutottak, hogy a szerző szerint az etnikai konfliktus, és a polgárháború fogalma sem találó rá. Karácsony napján az ENSZ bejelentette, hogy egy hetvenöt hullát rejtő tömegsírra bukkantak, és két további jelöletlen hullákat tartalmazó tömegsírt találtak a fővárosban. Howden számol be egy Simon K. nevű nuer fiatalemberről, akit nemzetisége miatt zártak börtönbe, ahol további 252 rab volt, akiket hasonló okok miatt fogtak el. Az egyenruhás katonák két napon keresztül lőttek a rabokra kívülről, mindaddig még életjeleket hallottak bentről. Simon egyike annak a tizenkettőnek, akiknek az oszladozó holttestek alatt sikerült elbújnia mészárosai elől. Számos nuer mesélte el, hogy családtagjait, rokonait elvesztette az utóbbi napokban, és az etnikai tisztogatása még soha nem látott méreteket öltött. Mások arról számoltak be, hogy egyenruhások hajtottak házukba tankkal, és a bent lévő nők, és kisgyermekek odavesztek. Szintén olvasni olyan beszámolókat, amelyek szerint a katonák 14-15 éves fiúkat gyűjtenek össze, hátra kötözik kezüket, majd lelövik őket.

Sajtóértesülések szerint a dinka befolyása alatt álló Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) katonáira az ország északi részén vadászhatnak a korábbi alelnök, a Nuer törzsből származó Riek Machar kormányellenes fegyveresei. A szudáni elnök, Salva Kiir december 24-én jelentette be, hogy a dél-szudáni hadsereg visszafoglalta a nuer felkelőktől Bor városát, amelyet „minden fegyverestől megtisztítanak.”

Az eddigi hivatalos adatok 510 civil áldozatról szólnak, de Daniel Howden szerint csupán egy kórházban több halott van. A Guardian újságírója megalapozott kutatásai alapján azt írja, az áldozatok száma meghaladja az ezret, és elérheti a tízezret is. Az ENSZ szerint 80 ezren menekültek el eddig lakhelyükről a konfliktus miatt: az ENSZ-bázisokon már több mint 20 ezer menekült van, és további 14 ezer kétségbeesett dél-szudáni lakos menekült egyéb menekülttáborokba. A Guardian riportjában megszólított helyi polgárok szerint sokan bíznak abban, hogy a békefenntartói számát megduplázó ENSZ megvédik őket a polgárháborútól, azonban a legtöbb külföldi szervezet éppen kimenekíti embereit a 8 milliós országból.

A katonák állítólag fegyvereket és egyenruhát osztanak ki a nuerekkel ellenséges dinka csoport fiútagjai között. A fiatal fiúkból milíciákat toboroznak, akiket nyíltan buzdítanak a népirtásra. Úgy hírlik, mindkét etnikai csoport minden eszközt bevehet, hogy túlszárnyalja az 1983 és 2005 között tartó második szudáni polgárháború 2 millió halálos áldozatát.

Mészáros Márton

Tömeg egy dél-szudáni menekülttáborban 2013. december 22-én

Tömeg egy dél-szudáni menekülttáborban 2013. december 22-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: