Meghalt Eggerth Márta magyar világsztár

2013. december 26-án, a New Yorkhoz közeli Rye városában, 101 éves korában elhunyt Eggerth Márta magyar koloratúrszoprán énekesnő, színésznő – írja az APA osztrák hírügynökség december 27-én.

Eggerth Márta 1912. április 17-én született Budapesten, az akkori Osztrák-Magyar Monarchiában. Édesapja bankigazgató és nagy zenebarát volt, édesanyja, Tilly Herzog pedig a Zeneakadémián tanult énekelni, később lánya tehetségének felkarolása miatt abbahagyta munkáját. Eggerthet csodagyereknek tartották, 11 éves korában már színpadon állt. Kamaszlányként komoly sikereket ért el az Operaházban és a Magyar Színházban. Bécsben ismerkedett meg az ott élő operett legendával, Kálmán Imre zeneszerzővel, akinek a segítségével beindult nemzetközi pályafutása is. 1927-ben Berlinben játszott főszerepet, majd rögvest Londonba ment forgatni.

1929-ben, az első magyar hangosfilmben, a Csak egy kislány van a világon című produkcióban a debütáló Jávor Pál oldalán főszerepet játszott, és a filmcímét adó dalt is ő énekelte. Ezt követően számos német zenés filmben szerepelt. Filmekben azzal a feltétellel vállalt szerepet, ha az adott filmben elénekelhet egy magyar dalt. Pályafutása alatt negyven hangosfilmben játszott, utoljára 1999-ben tűnt fel a vásznon, akkor a Tetthely című német krimisorozat egyik epizódjában szerepelt.

Eggerth Márta magyar énekes-színésznő (1912-2013)

Eggerth Márta magyar énekes-színésznő (1912-2013)

1934-ben, a Mein Herz ruft nach dir (nyersfordításban: A szívem érted dobog) című német film forgatásán ismerkedett meg a kor ünnepelt operaénekesével, a lengyel Jan Kiepurával A férfi tíz évvel volt idősebb nála. 1936-ban házasodtak össze, és a házasság a férfi 1966-ban bekövetkezett haláláig tartott. 1938-ban a nácizmus elől vándoroltak ki az Egyesült Államokba (Eggerth egyik szülője ágán zsidó származású volt), ahol szintén sikeresek lettek. Eggerth Márta 1940-ben lépett újra színpadra, a Higher and Higher című musicalben szerepelt, és hamarosan a New York-i Broadway musicaljeinek sztárjává vált. Kétezer alkalommal játszotta a Víg özvegy főszerepét a Majestic Theatre-ben. Koncertezett Rio de Janeiróban, Sao Paulóban, Kubában, Kanadában és a New York-i Metropolitanben is.

1942-ben beindult hollywoodi karrierje is, de ez csupán egy esztendeig tartó kitérő volt: két filmben játszott Judy Garland oldalán, akivel összebarátkoztak. A háború után néhány film erejéig visszatért Európába, majd 1954-ben újra visszajött férjével egy bécsi színházi munka miatt.

Férje halála után Eggerth megfogadta, hogy visszavonul, de édesanyja szavára hallgatva tovább folytatta munkáját. 1979-ben játszott utoljára az amerikai Broadwayen. 90. születésnapját bécsi fellépéssel ünnepelték a Theater an der Wienben, születésnapja alkalmából Csak egy kislány címmel portréfilm készült életéről, és Berlinben kiállítás nyílt, amely később Bécsben és Budapesten is látható volt. 

Eggerth Márta 2012-ben, 100. születésnapja alkalmából a Salzburger Nachrichten című osztrák lapnak adott interjút, ebben számolt be két bypassműtétjéről és lábfájdalmairól, viszont ezek mellett teljes szellemi frissesség jellemezte. Születésnapja alkalmából számos vezető amerikai és brit lap, köztük a Washington Post, a The Telegraph emlékezett meg róla. A világsztár magyar állami kitüntetésben nem részesült, de Németországban Német Filmdíjat vehetett át, 2005-ben pedig George Washington-díjjal ismerték el az Egyesült Államokban. Családja körében hunyt el.

Mészáros Márton

Eggerth Márta magyar énekes-színésznő (1912-2013)

Eggerth Márta magyar énekes-színésznő (1912-2013)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: