Bezár a Tabán mozi

A Tabán mozi december 31-től bizonytalan időre bezár, írja az artmozi saját hivatalos Facebook-oldala 2013. december 28-án.  A Tabán mozi volt az első mozi Budán, az  1910-es években alapította Pécsi Manó, és mostanáig az egyetlen artmozi volt a budai oldalon.

A Krisztina körúton lévő Tabán mozit üzemeltető Grantfilm Kft. ügyvezetője igazgatója, Szabó István az Indexnek nyilatkozva árulta el, hogy lejárt a bérleti szerződésük, a mozi üzemeltetésére pedig nem írt ki új pályázatot a tulajdonos, a Fővárosi Önkormányzat. A vezető elmondta azt is, hogy az az utolsó két és fél évben már nem tudták rendszeresen fizetni a bérleti díjat, mivel a szintén bezárt Kino mozihoz hasonlóan már nem kaptak állami támogatást. Jelentős tartozásuk miatt fel sem merült a szerződés meghosszabításának lehetősége. Az elmúlt hónapokban átlagosan 35-40 százalékos kihasználtsággal működött a mozi, és csupán a jegybevételekből nem tudták fizetni a bérleti díjat, a rezsit és az alkalmazottak munkabérét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma december 21-én jelentette be, hogy az artmozik szakmai tevékenységének támogatására kiírt pályázaton 7 budapesti művészmozi 7,1 millió, 20 vidéki filmszínház 22,9 millió forintot nyert. A Tabán mozi a felhalmozott tartozások miatt nem indulhatott a pályázaton. A Tabán Facebook-oldalán több mint százötven bejegyzés jelent meg a mozi bezárásának kapcsán, de némelyik hozzászóló elismeri, hogy a kellemes atmoszféra ellenére sok szempontból korszerűtlenek voltak a magyar művészmozik.

Mészáros Márton

A Tabán mozi belülről

A Tabán mozi belülről

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: