Visszavett a tempóból II. Erzsébet

II. Erzsébet brit királynő 341 hivatalos uralkodói feladatnak tett eleget 2013-ban, írja a Daily Mail vezető brit lap 2013. december 31-én. Az uralkodó egy évvel ezelőtt, gyémántjubileuma évében 425 kötelezettségnek tett eleget.

A 87 esztendős uralkodó jelentősen csökkentette uralkodói feladatait, számos megbízást adva az uralkodócsalád fiatalabb generációinak. Erzsébet királynő a 2013-as évben 341 hivatalos látogatáson, ünnepségen és avatáson vett részt, ez a szám éppen nyolcvanöttel kevesebb az előző évinél, amikor 425 eseményen jelent meg uralkodói minőségben. A királynő munkabírása ennek ellenére kimagaslóan jó, ugyanis két évtizede belépett az átlagos nyugdíjkorhatárba.

A londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota eddig megcáfolt minden sajtóértesülést arról, hogy Erzsébet királynő lemondani kíván, átadva a koronát a novemberben 65. életévébe lépett Károly walesi hercegnek, a trónörökösnek. Ennek ellenére a palota kénytelen volt megerősíteni, hogy az uralkodó visszavesz külföldi utazásaiból. Novemberben Károly trónörökös vett részt a két évente megrendezett Brit Nemzetközösségek kormányfői találkozóján Sri Lankán, anyja hatvanegy éves uralkodása óta először. A királynő leánya, Anna hercegnő és Károly fia, Vilmos herceg számos fizikailag megterhelő feladatot vettek át Erzsébettől az utóbbi hónapokban.

A brit uralkodó újévi kitüntetési listáját most hozták közzé: Angela Lansbury hatszoros Golden Globe- és ötszörös Tony-díjas brit színésznő megkapja a “Dame” előnév viselésére vonatkozó jogokat, és lovaggá emelik a királyi család első számú szülész-nőgyógyásza, Marcus Setchell professzort, aki idén nyáron világra segítette György herceget, a királynő dédunokáját, aki egyszer követni fogja a trónon.

Mészáros Márton

II. Erzsébet brit királynő

II. Erzsébet brit királynő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: