Eusébiót búcsúztatják

Több ezres gyászoló tömeg kísérte azt a fekete limuzint, amelyben Eusébio egykori portugál labdarúgóbajnok koporsóját szállították a ravatal helyszínére Lisszabon belvárosában 2014. január 6-án. Az előző éjjel, 71 évesen elhunyt sztárfocistát a Szemináriumi templomban búcsúztatják, majd a Lisszabon északi részében lévő Lumiar temetőben helyezik örök nyugalomra.

A „Fekete Párduc” becenevű Eusébio 1942. január 25-én született Maputóban, Mozambik fővárosában. A focista fehér angolai apától és fekete mozambiki anyától született.  Eusébio nyolcévesen vesztette el édesapját, és szegénységben nőtt fel szülőhazájában. Fiatalkorában a Sporting fiókcsapatában, a mozambiki Lourenco Marquesben focizott, 15 évesen szerette volna leigazolni Juventus, ám ő végül a Benficához szerződött, méghozzá nem is akármilyen körülmények között: a portugál labdarúgócsapat emberei elrabolták a repülőgépről, és addig bújtatták álnév alatt, amíg elült a nemzetközi botránnyá vált ügy. Eusébio edzője Guttmann Béla (1900-1981), magyar válogatott labdarúgó volt.

Eusébio pályafutása nagy részét a Benficában töltötte: 745 tétmeccsén 733 gólt lőtt. 1962-ben BEK-győztes volt a csapatával, 1965-ben megnyerte az Aranylabdát, 1968-ban és 1973-ban európai aranycipőt nyert. 46 válogatott mérkőzésén 38 gólt szerzett. Eusébiót a sportvilág kiváló technikai tudásáért, óriási erejű jobblábas lövéseiről és sportszerűségéről ismerte.

A 71 évesen elhunyt labdarugó halálát szívelégtelenség okozta, de az utóbbi időszakban többször is került már kórházba: alig néhány hónappal 70. születésnapját követően agyérgörcs miatt szállították kórházba. Cristiano Ronaldo portugál labdarúgó az elsők között fejezte ki részvétét az általa példaképként tisztelt Eusébio előtt, később számos nemzetközi labdarúgósztár és sportszakember, és milliónyi rajongó emlékezett az első afroamerikai származású sztárfocistára.

Mészáros Márton

Eusébio egykori portugál labdarúgóbajnok (1942-2014)

Eusébio egykori portugál labdarúgóbajnok (1942-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: