Meghalt Ariel Saron volt izraeli kormányfő

2014. január 11-én Tel-Avivban, életének 85. évében meghalt Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök. A politikus nyolc évig, 2006 januárja óta kómában feküdt.

Saron 1928-ban született Izrael területén, az akkor brit fennhatóság alatt álló Palesztinában. 14 évesen belépett egy félkatonai ifjúsági szervezetbe, majd a Hagana titkos katonai szervezetbe, innen pedig az izraeli hadseregbe. Részt vett az 1948-as függetlenségi háborúban, és innentől kezdve Izrael valamennyi fontos háborújában kiemelkedő szerepe volt: az 1956-os szuezi válság, az 1967-as hatnapos háború, az 1973-as jóm kippuri háború, és az 1982-es libanoni háború is a nevéhez köthető, utóbbit védelmi miniszterként irányította.

Az 1977 és 1992 közötti, majd az 1996 és 1999 közötti Likúd-kormányokban többször töltött be különböző miniszteri pozíciókat, 2000-ben pedig pártelnöknek választották. Politikai sikerét nem árnyékolta be, hogy 1983-ban le kellett mondania védelmi miniszteri címéről, miután a kormány által felállított bizottság megállapította, hogy személyesen felelős azért, mert a 1982-es libanoni megszállás alatt az Izraellel szövetséges libanoni katonák több száz palesztin civilt mészároltak le menekülttáborokban.

2001-ben nevezték ki Izrael miniszterelnökévé. Az ő nevéhez fűződik a 2004-es gázai kivonulás. Emiatt több bírálat érte, így úgy döntött, hogy megalapítja a centrista Kádimát. A lépés miatt feloszlott a parlament, új választásokat kellett kiírni. Ezt követően két agyvérzést is kapott, egyet 2005 végén, majd 2006 elején, utóbbi során esett kómába. Utódja Ehud Olmert követte a miniszterelnöki székben.

Néhány tucat palesztin Sharon áthúzott portréját elégetve tüntetett a Gázai övezetben, miután bejelentették, hogy meghalt a volt izraeli kormányfő. Simon Peresz izraeli elnök beszédet tartott Ariel Sharonra emlékezve, és megkoszorúzta a koporsóját is a jeruzsálemi Knesszetben tartott megemlékezésen.

Mészáros Márton 

Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök (1928-2014)

Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök (1928-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: