Magyarország újra Oscar-jelölt lehet

Az 1990-es évek óta rendkívül rosszul áll a magyar filmek Oscar-jelöltségét mutató ráta, ugyanis 1989 óta nem jelöltek egyetlen magyar filmet sem Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Holnap azonban változhat a történelem, mert Szász János rendező A nagy füzet című világháborús filmdrámája könnyen jelölt lehet a holnapi Oscar-jelölések bejelentésekor.

A bizakodásra elsősorban az ad okot, hogy A nagy füzet című film felkerült az Amerikai Filmakadémia úgynevezett rövid listájára, amely a kilenc legesélyesebb filmet jegyzi, amelyek közül kiválasztják a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának öt jelöltjét. A holnapi bejelentés kimenetelét lehetetlenség lenne megtippelni, az elmúlt években már számtalan olyan film kerülte el a jelölést, amely korábban szakmai díjakat kapott és mindenki úgy tekintett rá, mint abszolút jelöltre, de akadtak nem várt, meglepetés filmek is. Szintén bizakodásra ad okot, hogy a filmet a legjelentősebb külföldi forgalmazó vásárolta meg, és hamarosan az amerikai mozik is vetíteni fogják.

Az Oscar-díjakat megszavazó Amerikai Filmakadémia közel hatezer tagból áll, de az idegen nyelvű film díjára nevezett alkotások listáját egy néhány száz fős bizottság szavazza meg, a jelöltekről pedig egy még szűkebb társaság dönt. A filmes szakírók és kritikusok tippjei szerint a kilenc esélyes alkotás közül a dán Thomas Vinterberg A vadászat (Jagten) című alkotása, az Alabama és Monroe című belga film, és Paolo Sorrentino A nagy szépség (La grande bellezza) című olasz lírai hangvételű filmdrámája biztosan jelölt lesz, utóbbi alkotás győzelmére már fogadtak is, ugyanis a két és fél órás alkotás négy Európa Filmdíjat nyert, és a hétvégén megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat is.

Az Oscar történelme során nyolc magyar filmet jelöltek a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az aranyszobrocskára, ezek közül csak egyszer, 1982-ben nyert film: Szabó István vehette át a világ legrangosabb elismerését a Mephisto című filmjéért. A legutóbbi Oscar-jelölt egyébként M. Tóth Géza, akinek a Maestro című animációs rövidfilmjét 2007-ben jelölték Oscar-díjra. Már csak néhány óra választ el minket 2014. január 16. délután fél háromtól, amikor is kiderül, hogy jelölt lesz-e Szász János Karlovy Vary-ban fődíjat nyert filmdrámája.

Mészáros Márton

Szász János magyar filmrendező és Meryl Streep Oscar-díjas amerikai színésznő Los Angelesben 2014. január 12-én (Forrás: Facebook/Szász János)

Szász János magyar filmrendező és Meryl Streep Oscar-díjas amerikai színésznő Los Angelesben 2014. január 12-én (Forrás: Facebook/Szász János)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: