II. Erzsébet meglátogatja Ferenc pápát

II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg Rómába látogat – közölte a Buckingham-palota, a brit királyi család első számú londoni rezidenciája 2014. február 4-én.

Az idős királyi pár Giorgio Napolitano olasz elnök meghívására érkezik Rómába április 3-án, ahol az olasz államfő mellett felkeresik a Vatikánban a tavaly választott katolikus egyházfőt, Ferenc pápát is. Az idén 88 esztendős és 62. éve uralkodó brit királynő háromszor járt a Vatikánban: 1961-ben, 1980-ban és 2000-ben. Az uralkodópár eredetileg tavaly márciusban utazott volna Rómában, de akkor II. Erzsébet váratlanul kórházba került néhány napra. Napolitano elnök csak egy évvel fiatalabb Erzsébet királynőnél, és az egykori kommunista politikus a királynő nagy csodálója, fényképe az íróasztalán áll évtizedek óta.

Ferenc pápa és II. Erzsébet királynő először találkozik egymással, a vizit azért is formabontó, mert az uralkodó az utóbbi években ritkán hagyta el hazáját, valamint Erzsébet és Ferenc gyakorlatilag két egyházi vezető, ugyanis II. Erzsébet –mindenkori brit uralkodóként – az anglikán egyház első számú világi vezetője a Rómával történt XVI. századi szakítás óta.

Mészáros Márton

II. Erzsébet brit királynő és II. János Pál pápa

II. Erzsébet brit királynő és II. János Pál pápa

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: