Philip K. Dick hitt az alternatív világokban

A Mátrix című film 1999-ben hatalmas siker volt a mozikban, a később kultikussá vált alkotás egy olyan világról szól, amelyben az érzékelt világ valójában a Mátrix, vagyis egy szimulált valóság, amelyet a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkottak meg, és különböző technikákkal kapcsolják rá az emberek agyát, akiket saját érdekeikért alkottak meg. Philip K. Dick amerikai sci-fi író (1928-1982) a műfaj alapjait változtatta meg és azzal a teóriával állt elő, miszerint létezhetnek alternatív valóságok – a Mátrix többek között az ő elképzeléseire is támaszkodott.

A néhai szerző Az ember a Fellegvárban című díjnyertes művében a második világháborút a német szövetséghez tartozó tengelyhatalmak nyerik meg, és egy olyan világ jelenik meg benne, amelyben léteznek alternatív valóságok. Dick 1977-ben „Ha ezt a világot rossznak tartod, meg kellene nézned a többit” címmel tartott beszédet egy franciaországi sci-fi konferencián, ahol kifejtette álláspontját arról, hogy szerinte egy számítógépes vezérlés alatt álló világban élünk. A szerző úgy fogalmazott, nem előző életeinek emlékeit őrzi, hanem egy „más, nagyon más jelenidejű életről” szóló visszaemlékezéseit, de nem jelenti ki, hogy az alternatív világok létezésére lenne tudományos magyarázat – mutat rá az Openculture internetes portál, amely most elővette az előadásról készült videót. Philip K. Dick a déjà vu élmények létezését is a több egyidejűleg fennálló világnak tulajdonítja.

A szerző műveinek jellegzetesen visszatérő motívuma, hogy az eddig elfogadott, valósnak vélt valóság tovább nem tartható annak. Napjainkban egyre több tudós foglalkozik azzal, hogy valószínű, hogy egy szimulált Univerzumban élünk, mivel több a mesterséges univerzum, mint az igazi. Philip K. Dick egyébként skizofrén volt, és gyakran élt LSD-vel és egyé hallucinogén kábítószerekkel.

Mészáros Márton

Philip K. Dick amerikai sci-fi író (1928-1982)

Philip K. Dick amerikai sci-fi író (1928-1982)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: