Meghalt Shirley Temple

Meghalt Shirley Temple amerikai gyermekszínésznő – közölte a gyászhírt a művésznő családja 2014. február 12-én. A színésznő 2014. február 10-én, 85 éves korában hunyt el.

Shirley Temple 1928. április 23-án született Santa Monicában. Édesanyja hároméves korában íratta be egy tánciskolába, egy tehetségkutató ott figyelt fel a kislányra. Első filmszerepét négy évesen játszotta a Runt Page című filmben, amely a kor elvárásaihoz méltón tízperces alkotás volt. Temple színészi karrierje rövid, ám annál eredményesebb volt: a bájosan éneklő és táncoló göndör kislány hamarosan Amerika kedvence lett olyan közönségfilmek révén, mint a a Stand Up and Cheer, a Little Miss Marker, a Baby Take a Bow, a Bright Eyes, a Curly Top vagy a Heidi. 1935-ben, hatévesen ifjúsági Oscar-díjat kapott előző évi filmes teljesítményéért, amikor nyolc különböző alkotás főszerepét játszotta. Az Oscar-díj kifejezetten gyermekszínészeknek fenntartott kategóriája 1961-ben szűnt meg.

Temple a valaha élt legjobban kereső és legnépszerűbb gyermeksztár volt. Filmes karrierje 1938 után válságba került, kevesebbet foglalkoztatták, és sok filmje már nem hozta a kívánt bevételt. Az 1940-es években még szerepelt filmekben, 1949 óta viszont csak két televíziós sorozatban szerepelt néhány epizód erejéig. Színészi karrierjét követően évtizedekig beszélgetőműsorok sztárja volt, majd a politika színpadát választotta: 1974-ben ghánai, 1989-ben pedig az USA csehszlovákiai nagykövete lett. Temple felnőttként olyan kitüntetéseket vehetett át, mint a Kennedy Központ elismerése, valamint a amerikai film- és televíziós színészek céhének, a SAG-nak az életműdíja.

Először 17 éves korában ment férjhez, akkor John Agarral kötött házasságot. Első gyermekét húszévesen szülte. Shirley Temple sikeresen túlélt egy mellrákot 1972-ben. Halála a kaliforniai woodsdie-i otthonában érte szerettei körében.

Mészáros Márton

Shirley Temple amerikai gyermekszínész (1928-2014)

Shirley Temple amerikai gyermekszínész (1928-2014)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: