Eltéríthették a malajziai gépet

Valószínűleg eltéríthették a Malaysia Airlines eltűnt Boeing 777-es repülőgépét, amely egy hete tűnt el nyomtalanul. A malajziai légitársaság Pekingbe tartó gépe 239 emberrel a fedélzetén márcuis 8-án tűnt el a légi irányítók radarjainak képernyőjéről.

A szakértők legújabb és legvalószínűbbnek tartott következtetései szerint a nyoma veszett maláj utasszállító repülőgépet eltérítette az egyik pilóta vagy más olyan személy, aki repülési tapasztalatokkal rendelkezett – közölte a feltevést egy malajziai kormányzati illetékes. A forrás azt mondta, az elmélet nem tér ki arra, hogy ki lehetett az elkövető, és merre vitték el a gépet, és mi történt a fedélzetén utazó 239 személynek. Az elméletet megdönteni látszik az a tény, hogy semmiféle követelés nem érkezett a géppel kapcsolatban sem a szerencsétlenség előtt, sem utána.

Az ügyet vizsgáló nyomozók kizárták a műszaki hiba eshetőségét, és a pilóták hibázását is. A végkövetkeztetést az alapján hozták, hogy a repülőgép általi kommunikációs szerkezetet valaki szándékosan kikapcsolta, valamint a gép repülési magasságát és irányát úgy változtatták, hogy a radarok lehetőleg ne tudják követni. A The New York Times című amerikai lap cikke szerint a repülőgép több alkalommal is nagy mértékben megváltoztatta útirányát és magasságát. A vizsgálatok szerint nem sokkal a radarról való eltűnése után a gép hirtelen nyugati irányt vett, és túllépte a Boeing 777-200 típusú gépeknek megengedett magasságot.

A katonai radarok utolsó fogott adatai szerint a Kuala Lumpur és Peking közötti menetrend szerinti járata 29 500 láb (9000 méter) magasságban, a malajziai Penangtól 200 mérföldre északnyugatra járt, és az Andamán-szigetek felé tartott.

Mészáros Márton

A Malaysia Airlines repülőgépe

A Malaysia Airlines repülőgépe

Hozzászólás