Rommá lesz Karczag-villa a Diana utcában

„Ház a magasban – így pusztul egy klasszicista budai villa” címmel jelent meg egy cikk az omladozó budai Karczag-villa állapotról a Mandiner blogon 2014. március 16-án. Utána jártunk a részleteknek.

A budai Diana utca 17. házszám alatt áll a Karczag-villa, amelyet 1844-ben Hild József – esztergomi bazilika, egri főszékesegyház, városi lakóépületek tervezője – tervei alapján építettek. Hild József a reformkor meghatározó építésze volt, megrendelésre számos gazdag főúri és nagypolgári családnak tervezett nyaralókat a budai oldalon, többek között a nagykereskedőkből és gyári vezető révén ismertté vált Karczag családnak is.

A főváros 12. kerületének, a Hegyvidéknek a területén található épület a magyar klasszicista építészet egyik ékköve, amely hivatalosan is szerepel a kerület műemléki nyilvántartásában. A domboldalon álló, bővített téglány alaprajzú földszintes épület utolsó használati funkciója nyaraló volt, azonban évtizedek óta elhanyagoltan áll. „Északkeleti tájolású főhomlokzatán négy korinthoszi oszlopos, timpanonos portikusz található, amelyhez magas lépcsősor vezet. A lapos hajlásszögű nyeregtető oromzatai a rövidebb oldalakon ugyancsak timpanonban záródnak” – írja a Mandiner szerzője.

A Karczag-villát utoljára 1959-1960-ban újították fel, azóta fokozatosan romlik állapota, fala omladozik, ablakai közül több is betörve engedi be a hideget, meleget a négy évszakban. A villa körüli ősfákat kiirtották, az épület jelenleg elhanyagoltan áll, utolsó vendégei házfoglalók, utcáról betévedt hajléktalanok voltak. A hontalanok jelentős kárt okoztak az egyébként is romos épületnek, az antik ablaktokokat éppúgy eltüzelték, mint a felhasogatott parkettát. A Karczag-villa 2004-ig a magyar állam tulajdonát képezte, majd egy kft. birtokába került, tőlük 2007-ben egy magánszemély vásárolta meg milliókért. Öt évvel ezelőtt, 2009-ben a Karczag-villa akkori tulajdonosa bontási engedélyt kért a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól (KÖH) az épületre, amelyet szerencsére elutasítottak. Hogy mi lesz a gyönyörű nemzeti örökségünkkel, sajnos nem kérdés – csupán idő kérdése.

Mészáros Márton

A budai Karczag-villa épülete (Forrás: Mandiner)

A budai Karczag-villa épülete (Forrás: Mandiner)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: