Doris Day 90 éves

90. életévét töltötte be Doris Day, a legendás amerikai színész-énekesnő 2014. április 3-án. A művésznő évtizedek óta visszavonultan él.

A születésnapos színésznőről a People magazin tett közzé egy exkluzív fényképet, amely a kaliforniai Carmelben lévő háza előtt készült. A 90. születésnapját ünneplő díva a képen egy kiskutyával a karjában látható, és mosolyogva integet a kamerának. Doris Day a képen még nyolcvan évesnek sem látszik, nemhogy kilencvennek, netán kilencvenkettőnek.

Doris Day német származású szülők gyermekeként, Doris Mary Ann Kappelhoff néven született Cincinnatiban. Az évszám nem biztos, saját bevallása szerint az 1924. április 3. a helyes születési adat, azonban életrajzírója és a népszámlálási adatok 1922-es évet jelölik meg születési dátumaként.

Doris Day az 1950-es évek közepén jobbnál jobb szerepek tucatjait játszotta, James Stewart oldalán főszerepet játszott Hitchcock Az ember, aki túl sokat tudott (The Man Who Knows Too Much) ímű filmjében, az általa előadott Que Sera, Sera című dal pedig a legjobb eredeti filmzene Oscar-díját kapta meg. 1960-ban őt magát is Oscar-díjra jelölték a Párnacsaták (Pillow Talk) című filmben nyújtott alakításáért, amelyben Rock Hudson volt a partnere.  A színészettől 1973-ban vonult vissza, de 1968-tól már csak a The Doris Day Show-ban játszott.

A sztár énekesnőként is jelentős sikereket ér el, 31 különböző albuma jelent meg, a legutóbbi 2011-ben. A jórészt régebbi, kiadatlan felvételeket tartalmazó My Heart albumára 87 évesen énekelt fel olyan dalokat, mint amilyen Joe Cocker híres slágere, a You Are So Beautiful. Az album kilencedik helyen nyitott a lemezeladási toplistán, így Doris Day lett a világ legidősebb előadója, aki új dalokat tartalmazó albummal került be a TOP 10-be. Az album 460 héten keresztül volt a legnépszerűbb 40 zenei album eladási listáján, ami szintén csúcsteljesítmény.

Az 1950-es és 60′-as évek szőke szépsége az elmúlt évtizedekben visszavonultan él, évekig nem is ad interjút, és még művésznevét is visszacserélte születési nevére, hogy kevesebben ismerjék fel. A Grammy-díjas Doris Day koncertet már egyáltalán nem ad, nyilvános eseményekre sem megy el, ideje nagy részében viszont állatvédelemmel foglalkozik, és elmondása szerint imád házi állatjaival, barátaival lenni és sokat nevetni.

Mészáros Márton

Doris Day amerikai színésznő 2014. április 2-án (Forrás: Twitter)

Doris Day amerikai színésznő 2014. április 2-án (Forrás: People magazin)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: