Mégis lesz magyar film Cannes-ban

Mégis mutatnak be magyar nagyjátékfilmet a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon: a filmes seregszemle meghívta a hivatalos válogatásba Mundruczó Kornél Fehér Isten című új filmjét. Az alkotás világpremierje az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programban lesz, amely a második legjelentősebb verseny a rangos eseményen.

A Magyar Nemzeti Filmalap 280 milliós támogatásával készült Fehér Isten című filmmel Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje, és az ötödik olyan munkája, amely meghívást kapott a cannes-i filmfesztiválra, a világ talán mondhatni legrangosabb fesztiváljára, ahol május 17-én az alkotók jelenlétében mutatják be. A magyar-német-svéd koprodukcióban készült alkotás egy utópisztikus világban játszódik, ahol minden korcskutya után különadót kell fizetnie az embereknek, ezért a lakosság az utcára hajítja házi kedvenceit. A film főszereplője, a 13 éves Lili sikertelenül próbálja megmenteni kutyáját, azonban az a kutyafalkák élére áll és az emberek ellen megy. A film operatőrje Rév Marcell, a vágó az elhunyt Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas filmrendező fia, Jancsó Dávid, az alkotás zenéjét pedig a magyar származású izraeli Asher Goldschmidt szerezte.

Az Un certain regard szekcióba a versenyfilmek mezőnyéhez hasonlóan közel húsz filmet válogatnak be. A népszerű szekciót Gilles Jacob, a fesztivál akkor újonnan kinevezett igazgatója, jelenlegi elnöke alapította 1978-ban azzal a szándékkal, hogy a filmnyelvet megújító filmeknek is jusson versenyzési lehetőség Cannes-ban. Az Un certain regard szekcióban is van verseny, szintén díjat osztanak a legjobbnak ítélt alkotásoknak.

Mészáros Márton

Jelenet a Fehér Isten című film forgatásán

Jelenet a Fehér Isten című film forgatásán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: