Gera Zoltánt, az új Nemzet Színészét köszöntötték

Gera Zoltán Kossuth-díjas színművészt április 22-én Szabó Gyula halála után választották maguk közé a Nemzet Színészei. A megtisztelő cím átadására azonban csak három héttel később, 2014. május 8-án került sor a Nemzeti Színház nagyszínpadán a János vitéz című előadás előtt.

Az augusztusban 91. életévébe lépő színművész személyesen vette át az elismerést, amelyet Vidnyánszky Attila igazgató nyújtott át neki. Gera Zoltán botra támaszkodva lépett színpadra, meghatottan vette át a rangos elismerést és a virágcsokrot, majd köszönőbeszédét mondta el. A beszéd szépsége miatt azt teljes egészében idézem:

“Drága színház-közönség, drága színház-közösség!

Nagy szeretettel üdvözöllek benneteket! Nagyon kell erőltetnem magam, hogy azért megtartsam a komolyságomat és hitelességemet, mert öreg koromra erősen kell keressem a szavakat. De annyit mondok, hogy nagyon jól esik találkoznom veletek, mert én már hosszú évek óta nem vagyok színpadképes. Én a színpadképtelenséget magam diagnosztizáltam magamon. Egy hosszú betegség után rájöttem arra, hogy ha most egészségesnek is látszom, kikecmeregve a betegségből, akkor is kockázatos nekem színpadra mennem, mert nem szabad vállalnom azt, hogy elfelejtem a szöveget, vagy az egyensúlyomat a színpadon. Ezért telefonáltam az igazgatómnak, hogy lássa be, így nem lehet játszani. Egy kis dicsekvéssel hozzá teszem ehhez, hogy ezt azért tettem, mert mindig is mániákusan törekedtem az önismeretre, és ez fizikai létemre épp úgy vonatkozott, mint a pszichés létemre.

Drága Nemzeti Színház-béli, ma esti közönség! Nagy szeretettel üdvözöllek benneteket! Örülök, hogy Nemzeti Színház színpadán találkozhattam veletek. Mély szórakozást kívánok nektek, és Isten áldását!”

Gera Zoltán utoljára 2008-ban állt kamera elé, Príma primavéra című bolgár-magyar-angol-holland koprodukcióban készült filmdrámában játszott. Színpadon közel tíz éve nem játszott, utolsó bemutatója Rejtő Jenő A néma revolverek városa című előadásban volt a Magyar Színházban 2005-ben.

Mészáros Márton

Gera Zoltán színművész átveszi Vidnyánszky Attila igazgatótól a Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színházban 2014. május 8-án (Fotó:  Eöri Szabó Zsolt)

Gera Zoltán színművész átveszi Vidnyánszky Attila igazgatótól a Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színházban 2014. május 8-án (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: