Szakállas nő nyerte az Eurovíziós Dalversenyt

A „szakállas énekesnőként” elhíresült Conchita Wurst osztrák énekes nyerte meg az 59. Eurovíziós Dalverseny döntőjét Koppenhágában 2014. május 10-én. A dalverseny történetében még egy győzelem sem aratott ilyen nagy felháborodást és megrökönyödést.

A 26 éves Wurst a Rise Like a Phoenix című dallal nyerte meg a világversenyt. Az osztrák a jelentős fölénynek számító 290 ponttal aratott győzelmet, miután a nézők és a nemzetközi zsűrik szavazatainak jelentős szavazatát megkapta. Győzelmével Ausztria másodjára nyerte meg az Eurovíziós Dalversenyt, az első osztrák győztes Udo Jürgens volt 1966-ban. Az elismerést a tavalyi győztes, a dán Emmelie de Forest nyújtotta át Wurstnak.

Conchita Wurst férfinak született, Tom Neuwirth néven anyakönyvezték. A dalversenyre viszont női külsővel, szakállal lépett. Az eladó a grazi divatiskolában tanult, és régóta szeretett volna kijutni a dalversenyre, egy fiúcsapattal már korábban indult az osztrák előválogatóban, de akkor csak a második helyig jutottak. Mostani győzelme során számos kritika érte, nagyon sokak szerint csupán gesztusértékű volt díjazása. Puzsér Róbert kritikus például úgy fogalmazott, Conchita “nyomorúságos vásári mutatványt fabrikál egy létező szexuális zavarból, és teszi nevetségessé mindazt, amit a világ kulturáltabb fele szabad identitásválasztásról gondol. A szakállas nő egy gyalázatos provokáció, egy förtelmes vicc, egy mocskos hazugság.”

Amikor másnap a győztes megérkezett a schwechati repülőtérre, többen “Conchita, a szeretet és tolerancia királynője” feliratú táblákkal várták. A nap folyamán Dr. Heinz Fischer osztrák kancellár fogadta a drag queen-hagyományt ápoló sztárt, és gratulált neki.

A Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András a keddi első elődöntőből jutott a fináléba. A New Yorkban született amerikai-magyar Kállay-Saunders András 143 pontot gyűjtve z 5. helyen végzett Running című dalával. Ez az eddigi második legjobb helyezés az Eurovíziós Dalfesztiválon, ennél nagyobb sikert csak Bayer Friderika ért el 1994-ben, amikor negyedik lett.

Mészáros Márton

Conchita Wurst osztrák énekes

Conchita Wurst osztrák énekes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: