Hatvanéves a Rock around the clock

Hatvanéves a rock and roll korszak legnagyobb dala, a Rock around the clock, amelyet Bill Haley amerikai popénekes tett világhírűvé. A lemez 1954. május 20-án jelent meg, de csak egy évvel később kezdődött az a szenzáció, ami a mai napig övezi.

Bill Haley huszonhét éves volt, amikor együttesével, a Comets-szel felénekelte a Rock Around the Clock című korszakalkotó slágert, amelyet Max. C. Freedman  és James E. Myers írt 1952-ben. Az 1954-ben kiadott dal népszerű volt, de az igazi sikert csak akkor érte el, amikor Palatábla dzsungel (Blackboard Jungle) című filmben felcsendült, ekkor a slágerlista élére ugrott Amerikában, és az Egyesült Királyságban is. A szóban forgó film egyébként nagy botrányt váltott ki, ugyanis a kor erkölcscsőszei negatívan értékelték, amiért népszerűsíti az akkor még károsnak vélt, huliganizmusért felelősnek tett rock műfajt, amelyről Frank Sinatra is becsmérlően nyilatkozott.

A dal előadója, Bill Haley tíz évvel volt idősebb riválisánál, Elvisnél, azonban a rock and roll királyával képtelen volt felvenni a harcot. Az 1950-es évek közepén jelentős sikereket ért el olyan slágerekkel, mint a Shake, Rattle and Roll, vagy See You Later, Alligator. 1981-ben, mindössze 55 évesen agydaganat következtében hunyt el. A Bill Haley & His Comets 1987-ben elsők között került be a Rock and Roll Dicsőségcsarnokba. Bill Haley karrierje során 25 millió lemezt adott el. A Rock around the clock viszont a mai napig az egyik legnagyobb hatású dal, amit valaha énekeltek, nem csak rádióból, filmekben, sorozatokban és reklámokban köszön vissza, hanem még paródiája is született az évtizedek során.

Mészáros Márton

Bill Haley & His Comets egy koncertjük próbáján

Bill Haley & His Comets egy koncertjük próbáján

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: