90. születésnapját ünnepli Aznavour

Ma ünnepli 90. születésnapját Charles Aznavour francia sanzonénekes, akinek She című szerzeménye mindörökké az egyik legszebb romantikus dal marad. A fáradhatatlan művész koncerttel ünnepli születésnapját.

1924. május 24-én egy Párizstól nem messze lévő kisvárosban látta meg a napvilágot örmény bevándorlók gyermekeként Shahnour Varenagh Aznavourian, a későbbi Aznavour, aki nevét pályája elején „egyszerűsítette le.” Aznavour már egészen kiskorától tudatosan készült a pályára, tízéves korától mulatókba lépett fel, és gyermekszínészként is dolgozott, miközben zeneszerzést, illetve zongora-, szaxofon- és gitár hangszerek elsajátítását tanulta. Édith Piaf, a legnagyobb francia énekesnő figyelt fel rá, egyben ő volt aki elindította a hivatalos zenei pályán, amikor magával vitte franciaországi és amerikai koncertturnéjára.

Az 1950-es években a francia rádiók nem játszották túl merésznek ítélt dalait, csak azután vált ismertté, hogy megkapta első lemezszerződését és 1957-től rendszeresen szerepelt mozifilmekben. A francia újhullám számtalan filmjében tűnt fel, Truffaut Lőj a zongoristára és Cocteau Orfeusz testamentuma című filmjeinek főszereplőjeként széleskörű elismerésben részesült. 1979-ben fontos mellékszerepet játszott az irodalmi Nobel-díjas Günter Grass regényéből készült A bádogdob című drámában, amely a rákövetkező évben Oscar-díjat kapott a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Leghíresebb, megismételhetetlen sikerét a 1974-ben érte el a She című Herbert Kretzmerrel közösen írt szerelmes dalával, amely több már ország mellett az Egyesült Királyságban is listavezető lett. A művész pályafutása során 1200 dalt rögzített, és 294 albumot jelentett meg. Közönségét annyira tisztelte, hogy nagy sikert hozó francia dalai közül többet felénekelt angol, spanyol, orosz és olasz nyelven is. Aznavour elsősorban zeneszerzőként tekint magára, ugyanis operettet, musicalt és filmzenét is írt.

Legutóbb 2005-ben járt Magyarországon, akkor Éljen az élet! című musical zeneszerzőjeként tekintette meg a zenés darabot a Thália Színházban. Az elmúlt években hivatásszerűen már nem turnézik, de koncerteket még mindig vállal. 90. születésnapja alkalmából igent mondott egy új európai turnéra, amelynek keretében születésnapján Berlin 17 ezer ember befogadására alkalmas O2 World stadionjában lép színpadra. Ezt követően Frankfurt, London, Barcelona, Róma, Los Angeles és Genf következik a világkörüli turnéja európai nagyvárosait érintő állomásai közül.

A művész kilencven évesen is megőrizte hangját és erejét, csupán hallása romlott a színpadon töltött évek alatt. „81 éve dolgozom, és erre nagyon büszke vagyok” – nyilatkozta a „grand bosseur”, vagyis az öreg igásló, aki azt is hozzátette, hogy számára 90. születésnap sem különb bármelyik más munkanapnál.

Mészáros Márton

Charles Aznavour francia énekes

Charles Aznavour francia énekes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: