Elsöprő Fidesz-győzelem az európai parlamenti választásokon

Hat magyarországi párt jutott ki az Európai Parlamentbe az európai parlamenti választás során, 2014. május 25-én. A választáson a Fidesz-KDNP elsöprő győzelmet aratva 12 mandátumot szerzett.

A végleges eredmények szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség 51,49 %-os győzelmet aratott, mögötte második helyen, 14,68%-kal végzett a Jobbik jobboldali párt, harmadikként pedig a Magyar Szocialista Párt futott be 10,9 százalékos eredménnyel. A 8 033 818 választásra jogosult lakos közül 2 322 982 polgár adott le szavazatot, ez 28,92 százalékos részvételt jelent.

„Győztünk, nagyon győztünk, mi győztünk a legjobban” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök győzelmi beszédében a Fidesz eredményvárójának helyszínén a Millenárison. A kormányfő egyúttal elmondta azt is, hogy Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt Európában.

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke pártja budapesti székházában elmondta, mérhetetlenül csalódottak a  vasárnapi EP-választás eredmény miatt, és ezért az elnökség nevében felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának. A politikus hozzátette, hiába ért el az egész baloldal a vártnál rosszabb eredményt Európában, ez nem magyarázat a hazai baloldal újabb bukásának. Ezzel egy időben a Demokratikus Koalíció (DK) bejelentette, hogy a Gyurcsány Ferenc a magyar Országgyűlésben politizál tovább, helyette így a lista 3. helyén szereplő Niedermüller Péter megy Brüsszelbe.

Mészáros Márton

Választási plakátok a 2014-es országgyűlési választásokon (Fotó: Mészáros Márton)

Választási plakátok a 2014-es országgyűlési választásokon (Fotó: Mészáros Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: