Széleskörű összefogás Kerényi-kijelentése ellen

Tovább fokozódott a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott sok felháborodást kiváltó, uszító kijelentésének ügye, amelyet bírálói egyszerűen „méltatlan és megengedhetetlen kirekesztésnek” ítéltek.

Kerényi Imre Kossuth-díjas színházi rendező, kulturális vonalon tevékenykedő miniszterelnöki megbízott a Rádió Q-ban Fiala Jánosnak adott interjújában május 28-án nem vonta vissza a Keresztény Színházak Fesztiválján tett kijelentését, miszerint gátat szabna a „buzilobbinak”, és elvenné a Színház-és Filmművészeti Egyetem pénzét. Kerényi úgy fogalmazott a műsorban, megnyilvánulásából egy félrevezető, manipulatív szöveget vágtak össze, azt azonban nem tagadta, hogy valóban kijelentette, amit mondott.

A szóban forgó beszéd miatt először Kulka János Kossuth-díjas színművész írt nyílt levelet Orbán Viktor kormányfőnek, amelyben arra kérte a miniszterelnököt, határolódjon el Kerényitől. Szintén felháborodását fejezte ki a Magyar Színházi Társaság, akik Kerényi leváltását kérték, akárcsak a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves dramaturgjai. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója pedig a Katona József Színház vitaestjén, majd az ATV Start című műsorában határolódott el Kerényi Imre kijelentéseitől.

Kulka János mellett Kerényi volt tanítványai is nyílt levelet címeztek a kormánybiztosnak, Karsai Görgy színháztörténész, egyetemi tanár és Janisch Attila filmrendező pedig Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt Kerényi kijelentései kapcsán. Az interneten háromszázan aláírták a „Nyílt levél Orbán Viktorhoz a rasszista, homofób beszédek ellen” nevet viselő petíciót, köztük színházbarátok és színművészek, rendezők is. Több, mint ezer felhasználó megosztotta Terry Black transzexuális előadóművész Kerényi Imrének címzett levelét, amelyben Kerényi nemi identitásáról is szót ejt: „Annak ellenére, hogy megnősült, 2 szép gyermeke is lett, nem tagadhatja, hogy F. Istvánnal, K. Mikóssal és velem is volt jó pár hónapig románca. Nem értem, mi történhetett önnel, hogy évek óta buzizik. Nem kellene, mert lehet hogy van akinek ez tetszik de pont szakmai berkekben biztos hogy nem.”

Deutsch Tamás, Fidesz-KDNP megválasztott európai parlamenti képviselője a Twitter közösségi oldalán fakadt ki ekképp: „Kerényi Imrével nem stílusproblémák vannak. Kerényi Imre állításai elfogadhatatlanok. Amit mondott, nettó gyalázat. Ő kérte, hát: Megírom”

A 70 éves Kerényi Imre 2011-ben az új alkotmányt népszerűsíteni hivatott festményekkel kapcsolatos terve miatt kapott éles kritikákat, tavaly pedig az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházat és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet illető kritikája miatt a bal- és jobboldali sajtó is mélyen elítélte.

Mészáros Márton

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: