Franciaországba látogatott a brit uralkodó

II. Erzsébet brit uralkodó háromnapos látogatásra érkezett Franciaországba 2014. június 5-én. A 88 éves uralkodó a normandiai partraszállás 70. évfordulóját ünneplő megemlékezés-sorozat kiemelt díszvendége.

A brit királynő és férjét, Fülöp herceg a Londont Párizzsal összekötő Eurostar vonaton érkezett az 1994-ben átadott Csalagúton keresztül a francia fővárosba, ahol hatvankét éve tartó uralkodása során ötödik alkalommal tesz állami látogatást. Az uralkodópárt körülbelül háromszáz ember fogadta a párizsi Gare du Bord pályaudvaron.

A délután folyamán a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában Francois Hollande francia elnök fogadta a korábban még krémszínű kosztümöt viselő királynőt, aki a találkozóra már rózsaszín viseletet és azonos színű kalapot választott. A királynő és a francia elnök limuzinban hajtott végig a Champs-Elysées sugárúton a köztársasági gárda 146 lovasának kíséretében., miközben ezrek integettek nekik. Az elnök és a királynő koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírjánál is. Az este folyamán II. Erzsébet a tiszteletére rendezett kerti partin vett részt a párizsi brit nagykövetség épületében. Az ezt követő díszvacsorára, amit az államfői rezidencián adnak, kétszáznegyven vendég hivatalos.

Pénteken és szombaton is számtalan hivatalos eseményen vesz részt a királynő, többek között Párizs újonnan megválasztott polgármesterével, Anne Hidalgóval is találkozni fog, de ellátogat egy róla elnevezett virágpiacra is. A következő napokban az egész brit uralkodócsalád jelen lesz Franciaországban: Károly brit trónörökös már a királynő előtt megérkezett Normandiában, ahol katonai díszszemlén vett részt, de akárcsak felesége, Camilla hercegnő úgy idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg és hitvese, Katalin hercegnő is jelen lesz.

II. Erzsébet királynő a 2011 októberében Ausztráliában tett látogatása után áprilisban látogatott először külföldre, akkor Rómában és a Vatikánban járt állami látogatáson.

Mészáros Márton

Francois Hollande francia elnök és II. Erzsébet brit királynő a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2014. június 5-én

Francois Hollande francia elnök és II. Erzsébet brit királynő a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2014. június 5-én

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: