Meghalt Eli Wallach

Életének 98. évében elhunyt Eli Wallach amerikai színészlegenda – a gyászhírt a színész leánya jelentette be a Reuters hírügynökségen keresztül 2014. június 25-én, egy nappal a művész távozása után. Valószínűleg kitudódhatott előbb, hogy Wallach az utolsó harcot vívja, mert egy héttel a halála előtt elterjedt a hír az interneten, hogy meghalt, de ezután számtalan újság hoaxnak nyilvánította az álhírt.

Az 1915. december 7-én Eli Herschel Wallach néven lengyelországi zsidó szülők gyermekeként született művész 1945-től több mint félévszázadon át 2010-ig volt a pályán. Egyetemi színpadokon kezdte karrierjét, majd Marlon Brandoval közösen járt egy neves New York-i színészképzőbe, fiatalkorában pedig a legendás Broadwayn színpadán játszott. 1951-ben már a legrangosabb színházi elismerésnek számító Tony-díjjal ismerték el.

Eli Wallach amerikai színész (1915-2014)

Eli Wallach amerikai színész (1915-2014)

Első filmjét is ebben az évben játszotta, és ezt 169 (!) különböző produkció követte. Eredetileg Eli Wallach játszotta volna azt a karaktert, amiért 1954-ben Frank Sinatra megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat, majd nem sokkal rá az Oscar-díjat is, de a híres énekes alvilági kapcsolatait felhasználva elérte a filmstúdiónál, hogy az akkor még kevésbé ismert Wallach helyére léphessen. 1956-ban a Babuci (Baby Doll) című Tennessee Williams-adaptációval aratta egyik legnagyobb sikerét: Karl Malden és Carroll Baker mellett ő játszotta a főszerepet a később négy kategóriában Oscar-díjra jelölt filmben. Játszott 1960-ban a híres A hét mesterlövész (The Magnificent Seven) című filmben, rákövetkező évben pedig Marilyn Monroe utolsó filmszerepeként elhíresült Arthur Miller-drámában, a Kallódó emberek (The Misfits) című filmben alakított egy mellékszereplőt. A világhírnevet Sergio Leone western klasszikusa, A Jó, a Rossz és a Csúf (The Good, The Bad and The Ugly) című film hozta el számára 1966-ban, a Clint Eastwoodot élvonalbeli sztárrá avanzsáló filmben ő volt Tuco, a “csúf.”

Közel fél évszázad múltán az időközben rendezőként is előlépő Eastwood a Titokzatos folyó (Mystic River) című 2003-ban bemutatott Oscar-díjas drámájában rendezte egykori filmbéli parterét, Wallachot. A színészettől idős korában sem elforduló hollywoodi karakterszínész 2006-ban a Holiday című nagysikerű romantikus vígjátékban szerepelt, 2008-ban pedig a New York, I Love You című szkeccfilmben, 2010-ben a Szellemíró (Ghostwriter) és a Tőzsdecápák: A pénz nem alszik (Wall Street: Money Never Sleeps) című filmekben játszott. Utolsó filmszerepekor 95 éves volt, csupán az 1980-as években vett vissza munkatempójából, de akkor is játszott olyan filmekben, mint a Keresztapa III. 

Wallach színpadi partnerét, Anne Jackson színésznőt 1948. március 5-én vette feleségül, hatvanhat évig tartó kapcsolatuknak Wallach halála vetett véget. Három gyermekük született. Idős korában a művész jobb szemére megvakult.

Mészáros Márton

Eli Wallach amerikai színész (1915-2014)

Eli Wallach amerikai színész (1915-2014)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: