Pedofil hírességeket hajt fel a brit kormány

Ismert brit személyiségek által évtizedekkel ezelőtt elkövetett pedofil bűncselekmények és azok elkendőzése ügyében indított nagyszabású bűnügyi vizsgálatot a brit kormány, jelentette be Theresa May belügyminiszter 2014. július 7-én.

Theresa May brit belügyminiszter a londoni parlament alsóházban jelentette be a két párhuzamos vizsgálat megkezdését politikustársai előtt 2014. július 7-én. Az elsődleges vizsgálat azt kutatja, megalapozottak-e a vádak, miszerint harminc évvel korábban, az 1980-as években brit politikusok és a közélet más szereplői szervezett módon szexuális bűncselekményeket követtek el gyermekek sérelmére. A másik nyomózás azt kívánja kideríteni, hogy tűnt el annak idején a bűncselekmények elkövetőit névszerűen felsoroló listából több oldal. A szóban forgó kompromittáló aktacsomagot – amely számos ismert brit híresség, politikus és politikai körökben otthonosan mozgó személy nevét tartalmazta – a néhai Geoffrey Dickens konzervatív képviselő juttatta el Leon Brittannek, Margaret Thatcher néhai brit kormányfő egykori belügyminiszterének az 1980-as években. Egy belső kormányzati vizsgálat már a tavalyi évben fényt derített arra, hogy az aktacsomagok közül száztizenegy iratot tudatosan megsemmisítettek.

Napjaink Európájában Nagy-Britanniában a legégetőbb kérdés a pedofil visszaélések bűntettei. A BBC brit televíziós csatorna legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője,  Sir Jimmy Savile brit televíziós személyiség életéről forgatott leleplező filmmel indult meg a lavina a szigetországban: a II. Erzsébet királynő által lovaggá ütött, elsősorban gyermekekkel foglalkozó, életében hihetetlen népszerűségnek örvendő művész pedofil volt, és halála óta több, mint száz olyan nő állítása vált megkérdőjelezhetetlenné, akik azt állítják, hogy Savile kislány korukban molesztálta őket. A lezárult vizsgálat szerint Savile egyike volt a legnagyobb szexuális ragadozóknak a brit bűnügy történetében, legfiatalabb áldozata pedig egy öt éves kislány volt, de gyakran molesztált fiúkat is.

Gary Glitter brit zenész-producert Jimmy Savile évtizedeken át elkövetett súlyos szexuális bűncselekményeinek vizsgálata keretében vették őrizetbe a hatóságok. A közelmúltban nyolc év börtönre ítélték 71 éves Max Cliffordot, a brit média közkedvelt PR-menedzserét fiatalkorú lányok és fiatal nők sérelmére évtizedekkel ezelőtt elkövetett sorozatos szexuális bűncselekmények miatt. A brit szórakoztatóipar másik nagyágyúját, a 84 éves Rolf Harrist ugyancsak most ítélték öt év kilenc hónap letöltendő börtönbüntetésre szintén gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. Stuart Hall brit rádiós és televíziós műsorvezetőt tavaly ítélték el, az idén 85. születésnapját ünneplő Hall tizenhárom kislányt rontott meg kilenc és tizenhét éves koruk között az 1967-1986 közötti időszakban.

Mészáros Márton

Sir Jimmy Savile (1926-2011) brit televíziós műsorvezető gyermekek körében

Sir Jimmy Savile (1926-2011) brit televíziós műsorvezető gyermekek körében

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: