Újabb botrány Harper Lee körül

Harper Lee Pulitzer-díjas amerikai írónő ügynöke beperelését követően újabb botrányba került. A 88 éves szerzőről most könyvet írtak, amelyhez állítólag nem járult hozzá, írja a Today amerikai újság 2014. július 20-án.

Az 1926-ban született Harper Lee az egyik legkedveltebb és legnagyobb amerikai írók egyike, azonban a szerzőnő csupán egy könyvet írt, az 1960-ben megjelent Ne bántsátok a feketerigót! (To Kill a Mockingbird) című nagysikerű regény, amelyet negyven nyelvre fordítottak le és világszerte több mint 30 millió példányt értékesítettek belőle. A könyvből készült film is sikeres volt, Oscar-díjat is kapott. Lee ezt követően nem írt több könyvet, és élete hátralévő részét a nyilvánosságtól távol élte. Legutóbb 2013-ban szerepelt az újságokban azzal, hogy a manhattani szövetségi bíróságon beperelte régi ügynökét, Samuel Pinkust azzal a váddal, hogy kihasználva megromlott látását és hallását, csellel megszerezte tőle könyve minden jogát. Az agyvérzésből lábadozott írónő nem emlékezett arra, hogy aláírt volna bármiféle jogátruházást, illetve egyéb megállapodást.

Harper Lee életéről szóló könyv borítója

Harper Lee életéről szóló könyv borítója

A tavalyi botrányt most egy újabb követett: a The Penguin Press kiadó The Mockingbird Next Door: Life With Harper Lee címmel július 15-én jelentette meg Marja Mills könyvét az írónő életéről. A könyv szerzője tizenhárom évvel ezelőtt, a The Chicago Tribune újságírójaként találkozhatott először Harper Lee-vel és nővérével, Alice-szal. 2004-ben, Mills és kiadója állítása szerint a nővérek jóváhagyásával beköltözött a szerző és családja szülővárosában, az alabamai Monroeville-ben lévő otthonuk szomszédos házába, és közeli barátságot alakított ki mindkettejükkel, azonban a kötetmegjelenés napja előtt Harper Lee nyílt levelet tett közzé, amelyben cáfol minden információt arra vonatkozóan, hogy segítette volna Mills munkáját.

“Nem reagálok az életemről írt könyv kapcsán feltett kérdésekre. Miss Mills összebarátkozott az idős nővéremmel, Alice-szel. Nem tartott sok időbe, hogy felfedezzem Marja valódi szándékát: egy újabb könyv írását Harper Lee-ről. Sértett, mérges és nagyon szomorú voltam, de nem lepődtem meg. Azonnal megszakítottam minden kapcsolatot Miss Millsszel, elhagyva a várost minden alkalommal, amikor csak erre járt.” – írta július 14-én keltezett levelében Lee. Említést tesz arról is, hogy már 2011 áprilisában kiadott egy közleményt, amelyben cáfolta a sajtóhíreket a Marja Mills újságíróval való könyvön való együttműködésről. “Biztos lehet benne, amíg élek, minden könyv, amiről azt mondják, hogy a jóváhagyásommal született, hazugság” – zárja levelét Harper Lee.

A legendás amerikai írónő nővére, a 2012-ig, 100 éves koráig jogászként praktizáló Alice Lee korábban levelet írt Mills részére, amelyben azt írta, támogatják az újságíró munkáját. A jelenleg 102 éves testvér arra is kitér, hogy megromlott egészségű húga szinte mindent aláír, ha olyasvalaki teszi elé, akiben megbízik.

Mészros Márton

Harper Lee Pulitzer-díjas amerikai írónő

Harper Lee Pulitzer-díjas amerikai írónő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: