Louis de Funès centenáriumát ünneplik

Míg Magyarország a Tolnay 100 elnevezésű programsorozat keretében a száz esztendeje született Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznőre emlékezik, addig Franciaországban is centenáriumát ünneplik egy népszerű művésznek: az egyik legnagyobb komikus színész, Louis de Funès száz éve született.

Száz évvel ezelőtt, 1914. július 31-én született Louis de Funés világhírű francia komikus színész, aki több nagysikerű filmvígjáték főszereplőjeként vált ismertté. A művész egy régi sevillai nemesi család sarjaként látta meg a napvilágot a Párizshoz közeli Courbevoie-ban a hangzatos Louis Germain David de Funes de Galarza néven. Édesapja szűcsnek szánta, azonban izgágasága miatt végül fotóművészeti iskolát végzett. Már gyermekkorában megmutatkozott tehetsége a zene, a rajz és a komédiázás területén, a második világháború kitörésekor bárzongorista volt. Itt ismerte meg második feleségét, Guy de Maupassant világhírű francia író unokahúgát, akit 1943-ban vett feleségül. Filmes karrierje egy apró epizódszereppel vette kezdetét 1945-ben, de az 1950-es évek végén már Franciaország egyik legnagyobb nevű színésze volt. Életét a színjátszásnak szentelte, a munkamániás Funés délelőtt szinkronizált, délután filmet forgatott, este pedig színpadon játszott.

Első komolyabb szerepét, az Átkelés Párizson című filmben játszotta 1956-ban. Partnerei, Jean Gabin és Bourvil, a francia film két nagyágyúja volt, azonban a három színész között nézeteltérés támadt, ugyanis Gabint dühítette Louis de Funés állandó jókedve és mókázása, és megharagudott Bourvilra is, amiért az nem fogta a pártját a vitában. A 164 centiméter magas, állandó mókamester kisember Bourvillal végül jó kapcsolatot teremtett, és később együtt játszottak többek között az 1966-ban bemutatott Egy kis kiruccanás című vígjátékban is, amely harmincegy éven keresztül, a James Cameron rendezte Titanic példátlan sikeréig 17 milliós nézőszámmal a legtöbb nézőt moziba vonzó film volt Franciaországban, amelyet valaha bemutattak.

Louis de Funés neve egybeforrott Lütyő törzsőrmesterrel, akit öt alkalommal játszott el a filvásznon. Először 1964-ben A Saint Tropez-i csendőr című vígjátékban keltette életre, amely szintén kiemelkedő siker volt. 1973-ban mutatták be a szintén örökzöld Jákob rabbi kalandjai című komédiát, az álrabbiként nyújtott alakításáért még a rangos Golden Globe-díjra is jelöltek francia művész létére. Korán jött haláláig aktívan dolgozott, a film mellett színházban is játszott, munkái révén művészvilágban egyik legmegbecsültebb és leggazdagabb tagja lett. A Nantes városától közel 30 kilométerre található Château de Clermont 17. századi kastélyban töltötte szabadidejét, rendszeresen kertészkedett. A művész váratlan halálát szívroham okozta hatvannyolc éves korában 1983. január 27-én. Filmjei azóta is népszerűségnek örvendenek Európa szerte.

Mészáros Márton

Louis de Funés francia komikus színész (1914-1983)

Louis de Funés francia komikus színész (1914-1983)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: