Életfogytiglanra ítélték a vörös khmer vezetőket

Életfogytiglanra ítélte a Kambodzsai Bíróságok Különleges Törvényszéke Kambodzsa a szélsőbaloldali vörös khmer rezsimjének vezetőit Phnompenben 2014. augusztus 7-én. Az ENSZ által támogatott törvényszék ítélete szerint Nuon Chea, Kambodzsa vörös khmer rezsimjének második számú vezetője és főideológusa, valamint Khieu Samphan, Kambodzsa volt vörös khmer államfőjét, a vörös khmer diktatúra még életben lévő két felső vezetője emberiesség elleni bűnöket követett el.

A 83 éves Khieu Sampan volt államfőt, illetve a 88 esztendős Nuon Chea egykori második számú vezetőt az 1970-es években elkövetett emberiség elleni bűntettekért ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, amelyeket a vietnami kisebbség, valamint egy muzulmán közösség ellen hajtottak végre. A kínai maoista rezsim által támogatott vörös khmerek 1968-ban alakultak meg Pol Pot, a későbbi Demokratikus Kambodzsa kormányfőjének vezetésével, rémuralmukat pedig 1979-ig folytatták. Azonban az a belháború, amelyet Pol Poték az országot megszálló vietnami hadsereg ellen folytattak, csak 1991-ben ért véget.

A még két életben lévő vörös khmer vezető közül Khieu Sampan a per során elismerte, hogy Kambodzsában népirtás történt, azt azonban a bizonyítékok ellenére is tagadta, hogy saját maga rendelte volna el a kivégzéseket. Az 1975-től 1979-ig tartó diktatúra következtében legalább 1,7 millió ember halt meg kínzás, gyilkosság, kényszermunka vagy éhínség következtében.

Mészáros Márton

Khieu Samphan, Kambodzsa volt vörös khmer államfője perének ítélethirdetésén Phnompenben 2014. augusztus 7-én

Khieu Samphan, Kambodzsa volt vörös khmer államfője perének ítélethirdetésén Phnompenben 2014. augusztus 7-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: