Imádta a gyerekeket, jobbá tette a világot – Öngyilkos lett Robin Williams

Az ember nehezen érti meg, miért gondolja az egyetlen biztos lehetőségnek az öngyilkosságot az a férfi, akit egy világ zárt a szívébe humora, filmjei és egész személyisége miatt. Mindenkit megrázott a hír, miszerint hatvanhárom évesen Robin Williams, az Oscar-díjas amerikai színész önkezével, egy övvel megfojtva magát vetett véget életének észak-kaliforniai otthonában 2014. augusztus 11-én.

Robin Williams 1951. július 21-én született Chicagóban. Egyedüli gyerekként nőtt fel egy episzkopális egyházban hívő családként, így sokszor azzal szórakozott, hogy komédiásokat utánzott. Humorára már egész korán felfigyeltek, gyermekkorában a sok költözködés miatt egyedüli fegyverként ezt kamatoztatta a piszkálódó kortársai ellen. A New York-i Julliard drámaiskola elvégzése után már színészként dolgozott a legkülönbözőbb helyeken, 1980-ban pedig lehetőséget kapott arra, hogy eljátssza a híres tengerészt a Popeye, a tengerész című mozifilmben. Két évvel később már Glenn Close oldalán játszott a Garp szerint a világ című drámában. Hatalmas munkabírásának és kitartásának köszönhetően hamarosan Amerika kedvence lett, amelyet elsősorban a Jó reggelt, Vietnam! című filmmel ért el. Az 1988-as alkotás 13 millió dollárból készült, azonban olyan sikeres lett, hogy 123 milliós bevételt produkált, a főszereplő lemezlovast játszó Williams pedig megkapta a zenés film/vígjáték kategória legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-díját, de Oscar-díjra is jelölték alakításáért.

A film rádiós műsorvezetőjeként a vietnami háború alatt tartotta a lelket az összeomlás szélén álló katonákban, éppúgy mint tette azt az életben, amikor közel két évtized múlva örök pacifistaként és az iraki háború egyik leghíresebb ellenzőjeként többször ellátogatott Irakba, hogy az életben is eljátszva legendás szerepét, megnevettesse és ösztönözze az Egyesült Államok haderejét.

1989-ben újabb sikerfilmet alkotott. Kétségkívül személyiségének köszönhető, hogy férfi színész lévén minden filmet el lehetett adni a nevével, pedig se jóképű, se igazán előnyös megjelenésű nem volt. Viszont kedves külseje, természetes humora és utánzótehetsége naggyá tette. A Holt költők társasága című filmben egy irodalomtanárt alakított, aki a megszokott és unalomig ismert tanítási módszerek helyett egészen más stílusban próbál tanítani: a művek értelmét, a versek üzenetét és az életre való okítást tűzi ki célul maga elé, a diákjai pedig eztán rajongásig szeretik tanárjukat.

Az 1991-ben bemutatott A halászkirály legendája című filmért újra megkapta a Golden Globe-díjat. Ennél is emlékezetesebb alakítása két évvel később a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című filmben elevenedett meg. Ebben a keserédes vígjátékban egy elvált édesapa, aki profi színész lévén nőnek, pontosabban házvezetőnőnek öltözve férkőzik újra gyermekei közelébe. A film 441 millió dolláros bevételre tett szert, ami még a mai világban is kimagasló összeg egy film esetében, pedig azóta több mint húsz év telt el. Robin Williams filmjeiben egyébként az volt az igazán értékes, hogy egyszerre voltak kacagtatóak és elgondolkodtatóak. Emlékezzünk csak a Patch Adams bohócdoktorára, vagy Hook című filmre, amelyben Pán Péter volt, de a Flubber – A szórakozott professzor címszerepe is felejthetetlen. Talán nem volt olyan gyerek az 1980-as évek közepe és a 2000-es évek eleje között, aki úgy nőtt volna fel, hogy ne tudna mondani legalább két-három filmet, amelyet Robin Williams varázsolt emlékezetessé.

Hiába volt komikus színész, az Oscar-díjat 1998-ban egy dráma, a Good Will Hunting című film hozta el számára, amelyben egy fiatal matekzseni bölcs mentora. A legrangosabb filmművészeti díj átvételekor meghatódottan elmondott beszédét eképpen zárta: “Köszönöm! Isten áldjon benneteket!” Az utóbbi időben kevesebb emlékezetes filmben szerepelt. Érdekes, hogy utolsó filmjében, a The Angriest Man in Brooklyn című alkotásban éppen egy olyan férfit játszott, akivel elhitetik, hogy már csak kilencven perc van hátra az életből, ezért minden lehetőséget megragad, hogy élvezze az életet.

Robin Williams filmjeivel nevetést és örömet hozott a világba, de az életben önértékelési problémák, depresszió sújtotta. Évtizedeken át kemény harcot vívott a kokainnal és az alkohollal is, amelyről többször beszélt a nyilvánosság előtt. Legutóbb éppen halála előtt járt elvonókúrán Minnesotában. A művész, aki számtalan animációs filmhez adta hangját, mindig is szerette a gyerekeket és az állatokat is. Akárcsak a Patch Adams című filmben, a valóságban is ellátogatott számtalan gyermekkórházba, hogy felvidítsa a haldokló kisgyermekeket, de volt olyan rákos kislány is, akit személyesen látogatott meg egy másik államban. Akik ismerték, mind azt mondták, hatalmas szíve volt.

Pályatársak emlékeznek

Williams utolsó Instagram-képe egy régi fotó, amelyen karon ülő lányával látható. “Boldog születésnapot, Ms. Zelda Rae Williams! Ma negyed százados, de mindig az én kislányom marad. Boldog szülinapot!” – írta a fotó alá augusztus elsején. Williams lánya a nap folyamán A kis herceg egyik idézetével vett búcsút apjától: “De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak. (…) Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak!” Antoine De Saint-Exupery. Szeretlek. Hiányzol. Megpróbálok majd mindig felfelé nézni. Z”

“Ma reggel elveszítettem a férjemet és a legjobb barátomat, és a világ szegényebb lett az egyik legszeretettebb színészével és egy nagyszerű emberrel” – nyilatkozta Williams negyedik felesége, Susan Schneider, aki holtan találta férjét. Az özvegy azt kéri, az emberek ne Robin Williams halálának módjára, hanem arra a sok örömre gondoljanak, amit néhai férje szerzett a világnak.

Az Amerikai Filmakadémia Twitter-oldalán búcsúzott az Aladdin című animációs film dzsinnjének hangját kölcsönző Williamstől. “Dzsini, szabad vagy”, írták. Barack Obama amerikai elnök a “maga nemében egyedülállónak” nevezte a művészt, Steven Spielberg pedig “komikus zseninek” titulálta, és azt mondta, nem tudja elhinni, hogy elment. Steve Martin szerint “óriási tehetség, ember, színésztárs és őszinte lélek” volt, de Glenn Close, Ben Stiller, Chevy Chase, Kevin Spacey és Jessica Chastain is megemlékezett róla.

Mészáros Márton

Robin Williams Oscar-díjas amerikai színész (1951-2014)

Robin Williams Oscar-díjas amerikai színész (1951-2014)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: